Lukas var bare fem år da han og onkelen holdt hender og hoppet på trampolinen. Latter ble til gråt da onkelen landet oppå foten til Lukas.

Resultatet ble en brukket ankel og seks uker med gips.

— Jeg husker ikke så mye, men jeg husker at det gjorde vondt og at jeg gikk med gips lenge, sier Lukas, som fire år senere kan ta både salto, stjernehopp og kombinasjonen rumpe, kne, føtter.

Mange ulykker siste uken

Måten Lukas skadet seg på er typisk for trampolineulykker. Det ser Torbjørn Hiis Berg, overlege på Bergen Legevakt.

Han sier at særlig den siste uken har det kommet inn mange som har skadet seg på trampoline.

— De aller fleste ulykkene vi har fått inn, og vanligvis får inn, skyldes at en tung og en lett person hopper sammen, sier Hiis Berg.

- Så det er altså de voksne som er skyld i at barna skader seg?

— Om det er store barn eller voksne som har skylden vet vi ikke, sier overlegen.

Skader ankel og håndledd

Bergen legevakt har ingen god statistikk over hvor mange som skader seg årlig på trampolinen. Sist de undersøkte dette var under "trampolineboomen" i 2001. Da var det 105 skader.

— Det er ikke usannsynlig at vi ligger rundt dette tallet nå også. Det har nok blitt flere trampoliner i Bergen, men det har også blitt mange flere som har sikkerhetsnett, noe som er svært viktig for å få ned antall ulykker, sier Christina Brudvik, førsteamanuensis, Institutt for kirurgiske fag.

Ifølge Hiis Berg er de vanligste skadene brukket ankel, håndledd eller arm. Som oftest skyldes ulykkene balansetap, dytt eller en kombinasjon av de to.

— Det er faktisk også en del som skader seg når de går ned fra trampolinen. Kanskje de vil hoppe ned og så lander de forkjært, sier Hiis Berg.

Tøff trebarnsmor

Trampolineskadene legevakten får inn skremmer verken Lukas eller mammaen hans, Brit Jorun Liseth (37). Hun er læremesteren til Lukas når han nå trener seg på salto.

— Det er viktig å gjøre det i seks steg. Først stuper man kråke, så stuper man kråke med hendene i matten. Når man mestrer dette kan man gå videre til å stupe kråke uten hender og lande på ryggen, deretter på rumpen, deretter på huk før man lander på beina, sier trebarnsmoren før hun tar en salto til ære for BT.