Stort sett holdt Gaia-bussene rutetidene både i morgen— og ettermiddagsrushet i Bergen i går. Noen forsinkelser sør for Nesttun var det riktignok i morgentimene, men det skyldtes normal kødannelse, ikke snøvær eller nye bussruter.

— Mandag morgen er jo alltid fæl, da står vi i stampe alle veier, sa en av bussjåførene, som BT snakket med på bussterminalen på Nesttun i går.

Halvfulle busser

Nettopp på denne terminalen var det spådd kaostilstander, særlig i ettermiddagsrushet, på grunn av det nye ruteopplegget. Men da BT var innom ved 16-tiden, var det verken kaos eller køer.

Til gjengjeld var det mye vær. Loddrette haglbyger spilte trommer på busskurene, men under takene var det god plass til alle. Halvfulle busser kom og gikk, satte av passasjerer, fylte på og reiste videre.

Bare Kari Garlung fra Nordås ble stående. Like før klokken 16 ventet hun fremdeles på 21-bussen, som skulle kjørt henne hjem for 25 minutter siden.

— Vanligvis er bussen ti minutter forsinket på denne tiden. Jeg er vant til å vente, men å stå her en halvtime er ikke gøy.

Problemer på Birkeland-terminalen

Men ifølge Gaia Trafikk var Kari ingen typisk representant for busspassasjerene i Bergen i går ettermiddag. Noe krøll var det, særlig i Birkelandskrysset, der forsinkelser fra Nesttun skapte problemer for lokalrutene videre til Hjellestad. Men ellers gled trafikken stort sett greit.

— Det har gått langt bedre enn forventet, forteller markeds- og informasjonssjef Nikolay Leganger til BT.

— En del klager har vi fått, men ikke så mange som vi hadde trodd. Da blir jeg faktisk litt skeptisk! Det er svært viktig at folk gir oss tilbakemeldinger, dersom de ikke er fornøyd. Så får vi ordnet opp.

Seks Gaia-ansatte var ute blant passasjerene, for å hjelpe dem med å finne frem i de nye rutetabellene. En del av Gaias tjenestebiler ble dessuten benyttet til transport av passasjerer, som hadde fått problemer på grunn av omleggingen.

Flere må bytte buss

Fordelen med den nye rutetabellen er hyppigere avganger mellom sentrum og knutepunktene Nesttun, Birkelandskrysset, Oasen. Lagunen, Olav Kyrresgate og Busstasjonen. Ulempen er at passasjerer som ikke bor langs hovedtraseene må skifte buss oftere enn før.

— En del passasjerer må legge om reisemønsteret sitt. Før var de vant til å reise med en og samme buss, men må nå vente utendørs på overgang, forklarer Leganger.

— Å stå ute og vente i forrykende snøvær oppleves selvsagt som en stor kontrast til det å sitte inne på en varm buss.

NYE BUSSRUTER: Ruteendringene til Gaia Trafikk skapte verken kø eller kaos på Nesttun-terminalen i går ettermiddag. Men Kari Garlung måtte vente en halvtime før den forsinkede 21-bussen endelig kjørte henne hjem til Nordås. FOTO: ODD MEHUS