— Det blir helt umulig å forberede seg til dette. Jeg aner rett og slett ikke hva det blir til og om det blir vellykkket, sier musiker Rune Berg.

Poplåt

I løpet av våren skal han samle inn industriklanglyder fra Odda, Tyssedal, Notodden og Rjukan. Målet er å lage en stram poplåt på tre minutter som en del av arbeidet med å få industristedene på Unescos verdensarvliste. Opptakene begynner i løpet av våren.

— Jeg ser for meg at jeg må skrive noe musikk, før jeg drar til stedene og samler lyder. Vi må bare prøve å flytte på ting, lokke fram lyder og klanger, og sy alt sammen på en eller annen måte, sier Berg som regner med å ha med seg en trommeslager på innsamlingsrunden sin.

Bikubesong

Rune Berg er sunnmøring, men ble kjent i Odda da han var kapellmester for Bikubesong for noen år siden.

— Forberedelsene er så vidt i gang, men jeg ødelegger nok for meg selv hvis jeg planlegger for mye. Denne gangen skal det bli pop ut av dette, og det blir en stor utfordring, sier Berg.

Alle lyder som kan knyttes til de gamle industristedene blir basis for musikken. Det kan være ovner som starter opp, damp, tog og båter.

Ideen kom fra Arild Traa som jobber med verdensarvprosjektet i Odda kommune.

— Verdensarvklangen er unik, også internasjonalt. Det vi ønsker oss er å er låt på tre minutter som skal blant annet skal brukes i presentasjoner. Låten skal også skape samhold mellom Odda, Tyssedal, Notodden og Rjukan i denne prosessen, sier Traa.

Feelgood-effekt

Han har fått med seg Tinn kommune på samarbeidsprosjektet.

— Dette skal være kreativt, morsomt og apellere bredt. Vi tror at dette prosjektet vil ha positiv kraft og potensial til å virkelig sette i gang det lokale engasjementet rundt Verdensarven, sier Arild Traa.

Selve nominasjonsprosessen skjer trolig skje i 2010. Ambisjonen er at Unescokomiteen i Paris vedtar å føre industristedene opp på Verdensarvlista.

— Jeg tror dette kan bli helt unikt. Målet er å skape et nytt fokus på kulturminnene, spennende kunstopplevelser, styrke verdensarvsatsingen i lokalsamfunnene med bred appell, samt skape samhold i serienominasjonen og feelgood-effekt lokalt rundt verdensarvbegrepet, sier Arild Traa.

Hva mener du om å lage musikk av gamle industrilyder? Diskuter saken under!

AMBISIØS: Arild Traa vil ha verdensarvlåten på hitlistene.