• Ich heisse Målfrid, sier damen i knallrød guide-jakke. Rundt henne på Vågsallmenningen står 36 bergensere og to tyskere. - Hon hetar Målfrid, oversetter et smautryne i flokken.

TRULS SYNNESTVEDTHELGE SKODVIN (foto)

Vi skal på byvandring i hjembyen. En guidet «walk» litt utenom de tradisjonelle turistløypene. Det er Bergen Guide Service som hver lørdag og søndag i sommer inviterer bergensere og turister på et verbalt brosteinsball i smitt og smau.

Fløyen, Bryggen og Fisketorget vrakes til fordel for Potthollet, Hennebysmauet og På tvers-huset i Claus Frimanns gate. Du har 'an?

Selv inngåtte bergensere må sperre opp tinntallerknene på disse brosteinsvandringene.

For ikke visste vi at salige Hans Krohn, bror av både Danckert og Wollert, hadde tretten barn med fire koner, og at du fremdeles kan bestille Krohns portvin på Vinmonopolet. Eller at beboerne i Potthollet på Nøstet i 1895 gikk til kommunen og ba om å få en mindre latterlig adresse. Og at de fikk det. I dag heter Potthollet Mitzellsmauet og Ross-smauet, oppkalt etter bergenske sjøhelter som beseiret sjørøvere i fjerne farvann.

Stimer etter Målfrid

At Muren på Østre Murallmenningen for 440 år siden ble bygget av resirkulert kleberstein fra Munkeliv kloster, visste vi heller ikke.

Men Målfrid gjorde. Målfrid Krohn Sletten. Guide med fortid og røtter både i Hallingdal og på Sunnmøre, men bergenser av overbevisning etter 25 år mellom de syv fjell og postadresse på Nordnes.

— Vi går den veien, peker Målfrid da alle har fått betalt sine 70 kroner, og kursen settes mot Torgallmenningen.

Vi stimer etter, krysser Småstrandgaten på rødt hele hurven, og stopper pliktskyldigst på Målfrids anvisning ved det skammelig grønskete Sjømannsmonumentet. Han skulle bare visst, Dyre Vaa, hvor vanstelt monumentet hans ser ut i dagslys.

Byens rom

Uansett, på Torgallmenningen får ringen av byvandrere en orientering om byens store rom, Fra Kjøttbasaren til Johanneskirken og fra Den Nationale Scene til Biblioteket.

At byen har en brannstasjon til salgs, får frem turistsmilet hos tyskerne.

Via en middels bossete Teaterpark, med en orientering om jugendteatret og byens gamle paradeplass på Engen, bærer det lukt inn smaulabyrinten.

Visste du forresten at DNS-bygget egentlig skulle vært reist på Festplassen? Men ble det ikke, fordi grunnforholdene var for dårlige.

Vi bare nevner det. Det var Målfrid som visste det.

Tok labbene fatt

I Gartnergaten tar et lokalt kattebeist labbene vettskremt fatt da bølingen av byvandrere kommer stigende.

Målfrid lar seg ikke affisere.

Men forteller med et skrått smil at Halvkannebakken og Kjellersmauet ikke var de mest edruelige strøkene i Bergen i gamle dager, med skjenkesteder både her og der.

Om alle hagene som ble anlagt på Nordnes-siden, mens byen vokste på Bryggesiden.

Dynnerengen og Strangehagen og «Sjallahagen».

Om Knøsesmauet hvor nederlandske Johan Knees var huseier rundt 1645.

— Og der oppe bodde Thomas Breivik, visste en blant oss, og peker med paraplyen opp mot Klosteret. Målfrid nikker bekreftende.

Yngst i vandringslaget er 13 år gamle Sindre Skrede, bosatt på Krossleitet på Sotra. Sammen med mor Tove og far Frede valgte han byvandring i gråværet.

— Veldig spennende med byhistorie, synes 13-åringen. Han har vært på byvandringer både i London og på Røros. Absolutt på tide med Bergen, ja.

Før i går visste nok heller ikke han at byens første fine hotell lå på Klosteret og het Scandinavie. Målfrid igjen.

Fire svigerfedre

At Amalie Skram hadde hjem i Cort Piilsmauet leser vi på husveggen i unnabakken med mot Gågaten.

Vi krongler oss via steinkjellersmittet som i dag går under navnet Glade Bergen, men som midt på 1700-tallet ble bygget som vinkjeller for Christopher C. Kramer og senere overtatt av Hans Krohn, mannen som hadde fire svigerfedre.

— Spennende å oppleve Bergen på denne måten, mye nytt og artig, synes Berit Solli, sandviksjente som har bodd 30 år i Oslo, men innimellom bare hjem til Bergen.

The rest is Staalesen

Vel nede i Gågaten, ved Hennebysmauet, på plassen som kalles «Brannen» (hva den damen vet!), gir Målfrid oss en leksjon i hvordan de store bybrannene har påvirket byreguleringen.

— Ikke minst brannen i 1916, sier hun, og begynner på historien om hvordan katastrofebrannen begynte i en sjøbod ved Murallmenningen, da et stearinlys veltet ...

The rest is Staalesen.

HOVEDBILDE

POTTHOLLET: Guide Målfrid Krohn Sletten gir en liten bergensk historietime i gamle Potthollet, i dag Mitzellsmauet på Nøstet.

PÅ KLOSTERET: Byvandringen gikk via Nøstet over Klosteret til Strandgaten-siden.