Forrige tirsdag skrev vi om pensjonist Roald Hansen (67), som bor i Bispengsgaten bak Domkirken. Han syntes det var merkelig at av de tre smauene som går opp fra Lille Øvregates løp mellom Øvre Korskirkeallmenningen og Domkirken (se kart), er det kun ett som har fått sitt eget navn – mens de to andre smauene er såkalte avstikkere fra Lille Øvregate og derfor må «klare seg» med denne gateadressen pluss a, b, c osv etter husnumrene.

Trappesmauet

Artikkelen fikk blant andre Ellinor Furevik (87) på Skansen til å reagere:

– Da jeg leste om det navnløse smauet med alle trappene, det som Hetland har tegnet med fullemannen som er på vei hjem, fant jeg frem et gammelt bykart fra 1941, som jeg har liggende. Og der står det svart på hvitt at dette smauet heter Trappesmauet, sier hun.

Og fra L-J Albrechtsen har vi fått denne reaksjonen via e-post:

«Som gutt på 40-50 tallet var jeg hver siste søndag før jul på besøk til min fars tante i «Trappesmauet», som det sto på skiltet. Her hadde hun et hus øverst oppe. Dette smauet gikk opp fra Lille Øvregate like før Øvre Korskirkealm. på vei fra Domkirken. Har sett etter dette navneskiltet siden – uten resultat. Kanskje har det fått nytt navn?», skriver han.

Sånn er det bare

– Jeg kan forstå at folk synes det er rart at Bredenbecksmauet, som ikke har noen gjennomgang, har fått sitt eget smaunavn, mens det lange trappesmauet ved siden av, som faktisk har gjennomgang mellom Lille Øvregate og Bispengsgaten, er uten smaunavn, sier driftssjef Atle Kleppe i kommunens samferdselsetat.

– Men reglene er nå en gang slik at verken smau, gater eller veier som fører inn til private eiendommer i Bergen får tildelt sine egne gatenavn. Og det er slett ikke bare opp fra Lille Øvregate at byen vår har såkalt navnløse smau. Det er bare å ta seg en tur rundt omkring i sentrum, så finner dere nok mange smau og gatestumper som ikke har sine egne smaunavn. Sånn er det bare, sier driftssjefen.

Er du enig? Si din mening!

Rune Berentsen