— Sjokolade er alltid riktig. Men det kan gjerne være bare en liten pralin til kaffen, smiler chocolatière, pralinør og konditormester Beata Golebiewska. Sammen med sin kompanjong Trym Aafløy åpnet hun for en liten uke siden Molière - intet mindre enn en kombinert frokostsalong, kontinentalt konditori, chocolaterie og kaffe- og vinbar. Puh!

— Folk er så forskjellige. Vi skal ha noe til alle, samtidig som vi selv er litt annerledes, forklarer Beata.

Meningen er å tilby snadder i all dets varianter, fra marsipanfigurer til madeira, via kaffe, konjakk og kornblandinger med melk på. Men selv om de ymse frokost- og lunsjmulighetene ligger der og frister, er det det søte som ligger nærmest Beatas hjerte, hender og smaksløker. Etter å ha jobbet på anerkjente konditorier i Østerrike, Polen, Sverige og Japan i mange år, har den polske damen nå slått seg ned i Bergen og fått virkeliggjort drømmen om sitt eget sted. På Engen, like ved teateret, er hun nå i ferd med å lage sin egen meny av sjokolade, marsipan og annet søtt og godt.

— Jeg har alltid hatt dette som hobby, og det er blitt min livsstil. Jeg kan ikke si at jeg jobber; jeg nyter. Det er så interessant! Det er alltid noe nytt å lære. Ofte tenker jeg at jeg ikke kan noen ting, smiler hun beskjedent. Og noe malplassert.

Tusenvis av muligheter

Beata har nemlig vunnet flere priser i blant annet sjokolade- og sukkerskulpturering, for sine praliner, marsipan og desserter, både i Sverige og internasjonalt. Konkurrert har hun gjort siden 1992, og de små og store kunstverkene i sjokolade, mandler og sukker bak disken vitner om et solid faglig grunnlag.

Ikke er vareutvalget ferdig heller. Det blir det forresten aldri.

— Jeg skal skifte ut smakene etter hvert og se hva folk liker. Det finnes tusenvis av muligheter, og det vil jeg gjerne vise, sier Beata. Men først skal hun lage skulpturer i sjokolade og i sukker, før hun tar fatt på dessert- og kakemenyen i løpet av noen uker.

Teaterkonfekt til fine fruer

Konditoriet har Beata og Trym oppkalt etter 1600-talls dramatikeren Jean-Baptiste Molière.

— Alle de fremste norske klassikerne, som Ibsen, Wessel og Holberg har fått sine steder, og da var det naturlig for oss å kikke mot Europa, forteller Trym. Det sto mellom Shakespeare og Molière, men ettersom «Shakespeare» smakte for mye av mørkt øl og engelske puber, falt de ned på den franske forfatteren.

De er opptatt av teater, film og musikk og ønsket derfor å knytte stedet opp mot andre kunstarter. På veggene henger fotografier fra Molièreoppsetninger på DNS og draperier som likner scenetepper, og over høyttaleren lyder klassiske stykker. En Mozart-uke er dessuten under planlegging til 250-årsjubileet for hans fødsel, med Mozartkake og den store komponistens hode skulpturert i sjokolade.

  • Også sjokolade, kaker og dessert er kunst. Teaterkonfekt er det også noe som heter, det er kandisert marsipan som fine fruer brukte å spise på teateret, forteller Beata.

Aldri i kjøleskap

Sjokolade er både vitenskap, kunst og matlaging. Den skal serveres som vin, med temperert temperatur. Det verste du gjør er å legge sjokoladen i kjøleskapet, forklarer Beata. På Molière har hun en spesialbestilt sjokoladedisk som holder 17-18 grader og trekker fuktigheten ut av luften.

Et blivende brudepar som er innom for å bestille konfekt til gjestene sine får samme beskjed. Ikke under noen omstendigheter får de lov til å oppbevare de 90 små smaksmesterverkene i kjøleskap natten før feiringen.

— Når det blir for kaldt, trekker sjokoladen seg sammen og kan bli grå og tørr, forklarer Beata.

Hun gleder seg til å introdusere bergenserne til vin sammen med sjokolade, en kombinasjon som hittil ikke har vært så vanlig i Norge. Og når det gjelder den dårlige samvittigheten, synes ikke de to på Molière at den skal få overtaket, selv i januar. For en sjokolade til kaffen kan de fleste unne seg.

— Det bør være smått og godt, for både øynene og sjelen, sier Beata.

SØTT OG SALT: I løpet av en liten uke, ser det ut til at bergenserne allerede valgt sin favoritt blant pralinene. «Den med salt på» blir i hvert fall oftest etterlyst i sjokoladedisken.
Jan M. Lillebø
FRUKTELIG GODT: Pâte de fruits fås både i løsvekt og i gaveesker.
IKKE BARE SØTT: Konditormester Beata Golebiewska og hennes kompanjong Trym Aafløy driver Bergens eneste chocolaterie, men har også litt å tilby de som er sugne på annet enn søtt.
SUKKERSKULPTØR: Av smeltet sukker lager Beata nydelige figurer til kakepynt eller borddekorasjoner.