KRISTINE HOLMELID

ELISABETH LANGELAND MATRE

— Det begynner å bli rutine dette her, sier Frank Robert Aadland og slår opp campingbord, to stoler og en parasoll på en-to-tre.

Kystpartiets ellevte-kandidat i Hordaland er på valgkampturné med førstekandidat Hildur Larsen. Bak seg har de lagt både Sveio, Ørevik, Bømlo og Tysnes. Nå står Jondal for tur.

Kystparti-vimpel, brosjyrer, et par pins, kaffekanne og Marie-kjeks blir hentet ut av bilens bagasjerom. Pluss den hvite duken, så klart. Det er «gysla viktigt».

— Da blir det litt hjemmekoselig, sier Hildur og danderer den på plass.

Kaien bugner ikke akkurat over av folk denne formiddagen.

— Vi fikk ikke stå utenfor butikkene her. Eierne var redd det ville se ut som om de hadde valgt side. Så da ble det kaien, forteller Hildur og Frank Robert.

Like blid.

«Første partiet i Jondal»

Grønne og hvite hefter med påskriften «vi tar folket på alvor» deles ut hit og dit.

Margareth Jensen tar imot en brosjyre selv om hun nettopp har vært og forhåndsstemt. Vil ikke si hvilket parti det ble, men påpeker at hun synes det er artig med Kystpartiets fremgang.

— Kjekt at dere kommer til Jondal. Dere er faktisk det første partiet som har vist seg her i år, i hvert fall som jeg har sett, forteller Jensen.

Kanskje ikke så rart, siden det lille tettstedet har 1090 innbyggere. Men Hildur og Frank Robert er optimister.

— Vi har regnet ut at det blir tre-fire hundre husstander. Og det kan jo bli noen stemmer, det.

Får Kystpartiet 12000-13000 stemmer i Hordaland, er Hildur inne på tinget. Ved forrige stortingsvalg fikk de litt over 3000 stemmer lokalt.

— Det var helt greit. Det var jo første gang vi var med. Vi er i grunnen fornøyde uansett hvordan det går.

Jakten på billig hotellrom

Hverdagen for landets småpartier er en smule annerledes enn for de store. Her løper man seg ikke varm fra tv-debatt til tv-debatt eller suser rundt i fancy biler.

Klart man kan bli misunnelig innimellom. Spesielt på budsjettfronten.

— Det hadde jo vært deilig å kunne gjøre som Høyre, ta helikopter til et valgmøte og bare sende en reiseregning, innrømmer Hildur.

Akkurat nå kjører det smilende tospannet fra Sveio rundt i leiebil.

— Bilen min fikk full stans i går, forteller Frank Robert og rister på hodet. Hildurs bil har også oppført seg rart i det siste.

— Det er litt sprøtt, i grunnen. Motoren ville bare ikke stoppe. Selv da jeg tok ut nøkkelen, fortsatte den å gå, humrer hun.

Det kaller vi ekte valgkampånd.

Mange av det lille partiets utgifter blir dekket av egen lomme. Bensin, ferger, mat og den slags.

I natt har kandidatene ligget på billig hotell. 200 kroner å spare på å velge rom uten bad og toalett. Gikk greit, det. Hildur tåler å ta en dusj på gangen.

Mor passer på

— Nei, se her, du har jo tobakk i halve skjegget! Sånn kan du ikke gå rundt, sier førstekandidaten og fjerner rusk og rask i Frank Roberts skjegg.

At Kystparti-makkerne oppfører seg som et gammelt ektepar etter lang valgturné, vil de ikke gå med på.

— Vi har i hvert fall ikke slåss ennå, påpeker Frank Robert med et smil.

Hvor mange stemmer de vil få i år, er vanskelig å spå.

— Vi får jo ingen meningsmålinger. Men vi har fått veldig mye støtte og positive tilbakemeldinger mange steder, så vi er optimistiske. På skolevalgene har det også gått bra.

Det er bare å jobbe på videre. Og snart blir det rolige dager. Med mindre Hildur kommer inn på tinget, da.

Man vet jo aldri.

JA TAKK: Selv om hun nettopp har vært og forhåndsstemt, tar Margareth Jensen gladelig imot en grønnhvit brosjyre fra Kystpartiets Frank Robert Aadland. Hva hun har stemt, vil hun ikke ut med. <br/>Foto: EIRIK BREKKE
TRIVES I DET SMÅ: Kystpartiets Frank Robert Aadland og Hildur Larsen rigger seg til på kaien i Jondal for å sanke stemmer. Noe kan det jo alltids bli fra bygdens 1090 innbyggere. Første- og ellevtekandidaten i Hordaland er optimister foran årets valg, og har fått positive tilbakemeldinger mange steder.