TRULS SYNNESTVEDT

— Skal eg tørre smake? spurte 74-årige Franz Bohne da han skaptisk tok øyemål av smaksprøven med gamalost med rømme og tyttebær på. Fra fruen fikk han et oppmuntrende nikk - og gjøv løs.

— Dette var faktisk ganske godt, måtte han raskt innrømme - og langet ut etter en bit til. Gamalostens Venner hadde fått et nytt medlem.

Og han var ikke alene om å gomle seg salig mett mellom rekkene av salgsboder på Bryggen denne velsignete septemberfredagen. Allerede da bodsalget åpnet klokken 11 flokket byborgere i fleng seg lett siklende rundt de hjemmeproduserte herlighetene - for eksempel rullepølse, kefirsmoothie, økologisk iskrem, sunnfjordlefse, hakkasteik, Hardanger-chutney, cider à la mellomalderen, sprekkeferdige epler og «gåveøskjer» med både det ene og det andre.

Dessuten moreller med «kjærleiksurt» - på glass.

— Det fremmer sexlysten, sier produsenten Hege Lutro fra Lutro gard ved Lofthus i Hardanger, skjelmsk - ser oss spøkefullt i øynene med kjennerblikk og byr oss en prøvedose lyst på glass.

Mens veteranbåtene «Atløy» og «Granvin» klokken fem over tolv bevimplet stimer og damper inn på Vågen, for å legge til ved Bryggen og bli mottatt av trekkspilltoner og dansende tauser fra Bergen Byspill.

På kaien venter storfolk som ordfører Herman Friele og fylkesmann Svein Alsaker. Og alle vi andre matfestivalere.

Fest i sentrum

— Gratulerer med dagen og skål for «Bønder i byd'n» sa Friele og klinket glass med arrangør Alsaker - og svelget en bit flatbrød med champagnegyllen eplesaft.

I sin hilsen til matfolket berømmet Friele deres evne til å se landbrukets nye muligheter i stedet for bare å bekymre seg.

— By og land hand i hand er et forslitt uttrykk, men dette arrangementet viser at det er et sant utrykk, sa han og ønsket velkommen til tre dager med sentrumsfest.

Mens fylkesmann Svein Alsaker i sin hilsen la vekt på det store vestlandske matmangfoldet som dokumenteres på matfestivalen.

— Det vi ser er en ny og spennende utvikling, med to hundre og femti produsenter som foredler mat. Vi har fått et interessant alternativ til hermetikken i supermarkedene, sa Alsaker.

Da hadde landbruksdirektør Ole Bakkebø allerede karakterisert den økende interessen for lokalt foredlet mat som en ny og spennende næring, både for bygd og by.

Så kunne mikrofonbestyrer Hans Gunnar Skarstein, kledd i eplegrønt, oppfordre både ordførere, fylkesmenn og folk flest til å «ete, drikke og leike seg i tre dager».

«Den e' god»

Blant de mange som tok ham på ordet var Valborg Lekven (75), opprinnelig fra Evanger, men nå med adresse i Sandviken.

— Denne osten er nett som eg skulle lagd den sjøl, sier hun da vi ber henne smaksteste noen av matfestivalens produkter og begynner med den hvite geitosten fra Myrdal gard på Tysnes.

Valborg har selv laget ost på stølen i krigens dager. Plukket epler i Hardanger har hun også gjort. Og lefsekling med melis og rømme og godt smør lager hun selv hjemme i Amalie Skrams vei.

Derfor er det en kjenner som nikker og sier «den e' god» når hun har tatt et tygg av Sunnfjordlefsen vi fristes av.

Fullt så positiv er hun ikke når vi kommer inn på nye smaker i spekemat og fisk.

— Noen har forsyne meg hvitløk i laksen! blåser hun ut. Spekemat med urtesmak har hun heller ikke mye til overs for. - De tar jo vekk kjøttsmaken!

Men foran boden til Evanger Pølsefabrikk på Bryggens kortende finner hun igjen roen og legger tunge til fenarull og rullepølse.

— Sånn skal det smake, nikker hun og snoper med seg et par pakker eldhusrøykt Evanger Korv til den allerede matsprengte bæreposen.

Mens vi hører damen bak disken forklare en annen kunde litt om pølsemekkingens kunst:

— Du må ta ho når ho e' mjuk, veit du!

Jo da, matorgien er begynt!

KLAR, FERDIG, KJØP: Bare noen minutter etter åpningen av matfestivalen på Bryggen i går, var køene lange foran salgsbodene.
SMAKSPRØVE: - God ost, dette, sa vår smakstester Valborg Lekven til produsent Albert Muilwijk fra Myrdal gard på Tysnes, da hun hadde smattet den hvite geitosten.<br/>Foto: ARNE NILSEN
GAMLE DAGER: Med frukt og mat og god drikke kom bøndene til byd'n med veteranbåtene i går, og ble tatt imot av lokkende tauser fra Bergen Byspill.