Søvik-familien har bodd i den store eneboligen i Kalfarlien i noen år. Da barn nummer fire kom i mai, fant de at tiden var inne til å pusse opp huset. De ville blant annet sette inn nye vinduer og montere et helt nytt kjøkken med nye hvitevarer. En del av planene ble utarbeidet av en arkitekt som ut fra sine erfaringer viste til firmaet Exact ANS ved Thomas Børrestad.

— Innledningsvis gjorde vi en muntlig avtale om hva Exact ANS skulle gjøre og hva firmaet skulle ha betalt. Vi anser dette som en bindende avtale. Hele arbeidet skulle betales som en pakke, og jobben skulle være ferdig i slutten av november. Men firmaet har presentert regninger i flere omganger, og per i dag har vi betalt det beløpet vi avtalte for hele pakken. Men bare halve arbeidet er ferdig. Firmaet har også sendt oss nye fakturaer på til sammen 164.000 kroner. De opplyser at de ikke vil gjøre mer før disse pengene er betalt. Vi akter ikke å betale mer til firmaet, sier forteller Kjerstin og Kristian Søvik til Bergens Tidende.

Kaos på kjøkkenet

Kjøkkenet er et eneste kaos. Elektriske ledninger står ut fra veggen og deler av veggene er revet vekk. Entreen som skulle bygges om er ikke rørt. Stuen er knapt halvferdig. Ekteparet har kjøpt kjøkkenelementene firmaet skulle montere, men elementene er henvist til et lager de må betale leie for. I hagen ligger hauger med boss fra byggearbeidet.

— To polakker begynte å jobbe her i september. Etter noen uker var det fire polakker i arbeid. Vi har forstått det slik at noen av dem er fagarbeidere. Men ikke alle, sier de.

— På et tidspunkt fikk vi en fornemmelse av at polakkene ikke fikk lønn. Vi ba da om et møte med Thomas Børrestad. Møtet ble holdt i huset vårt. Vi ville vite om polakkene fikk lønn. Til det svarte Børrestad at polakkene hadde kontrakter som var i sin skjønneste orden. Polakkene skulle få 20.000 i måneden i lønn, betalt reise tur-retur Polen og kost og losji betalt mens de jobbet i Norge. «Vi driver seriøst, vi kan ikke drive hvis vi ikke har alle forhold i orden», fortalte Børrestad oss.

«Mye må gjøres om»

— En dag uteble polakkene fra jobb. Da vi spurte Børrestad hvor det ble av dem, svarte han at de var sendt på jobb på et annet prosjekt. Etterpå fikk vi vite at polakkene sammen med noen andre landsmenn hadde streiket denne dagen for å få utbetalt lønn fra Exact ANS, forteller ekteparet videre.

Da ekteparet forsto at ikke alt var som det skulle, engasjerte de andre firmaer til å sjekke arbeidet som var gjort. Takstmannen, byggmester Knut Anders Aase i Takst Team Hordaland AS, har vurdert byggearbeidene.

Slik lyder hans konklusjon: «Avvikene er mange og summen av dette innebærer at en god del av arbeidene må gjøres om igjen for å få et tilfredsstillende resultat.»

Folk fra det autoriserte elektroinstallatørfirmaet Knut Knutsen AS har vurdert arbeidet med det elektriske anlegget. Deres konklusjon er at alt må gjøres om igjen fordi det er ikke forskriftsmessig gjort, forteller ekteparet Søvik.

— Vi bebreider ikke polakkene for at arbeidet ikke er utført på en måte som tilfredsstiller norske krav. Det er firmaet Exact ANS og Thomas Børrestad som kan klandres. Det er viktig for oss å presisere at vi har det beste forhold til polakkene, sier ekteparet Søvik.

Julen i vasken

Ekteparet oppsummerer sine opplevelser slik:

— Vi føler at vi uforskyldt er kommet opp i et uføre. Vi får merutgifter på minst 200.000 kroner. Byggeperioden vil bli sterkt forlenget. Julefeiring med storfamilien i nyoppusset hjem, går i vasken. Familiemedlemmer som skulle komme tilreisende i julen, kan ikke komme. Vi føler oss svindlet og lurt opp i stry av Thomas Børrestad. På toppen av det hele har vi den vonde følelsen av at polakkene også er kommet i et uføre. Etter å ha lest gårsdagens reportasje i Bergens Tidendes om Børrestad, undrer det oss at det er går an at et menneske kan svindle så mange i så lang tid før det blir satt en stopper for virksomheten, sier Kjerstin Søvik.

Ørjan Deisz