700 norske kroner gir en kvinne i Kamerun råd til å kjøpe seg en gris, og nok fôr for perioden frem til grisens avkom kan selges og inntektene så smått begynne å komme. Dette kan bety alt for en familie i Kamerun, hvor 40 prosent lever under fattigdomsgrensen.

— Det vil forandre liv. Vi gir dem en mulighet til å arbeide seg ut av fattigdommen selv. Pengene kan sikre barns skolegang og sørge for at færre dør fordi de ikke har råd til behandling på sykehus, sier daglig leder Sidsel Lundebø.

Vil engasjere norske byer

Den nyoppstartede stiftelsen Chains of Friendship (COF) har gitt over 100 personer i Kamerun muligheten til å tjene sine egne penger på denne måten. COF er Bergens første bistandsorganisasjon som er basert på mikrofinans, og ifølge Lundebø skiller den seg ut fra alle andre bistandsorganisasjoner.

— Det er fordi jeg har bygget en modell som kan kopieres av andre som ønsker å drive med det samme. Jeg vet ikke om organisasjoner verken i Norge eller i verden som har gjort det samme. Jeg tror mange mennesker har lyst til å gjøre noe, men de vet ikke hva og hvordan. Vi vil hjelpe andre lokaldistrikter i Norge til å ta i bruk vår modell, slik at de kan gi hjelp til andre utvalgte områder, sier Lundebø, som er direktør i kundeavdelingen i Chess.

- Knute i magen

De to siste årene har hun brukt fritiden sin på å etablere COF.

— Det begynte med at jeg besøkte et fadderbarn i Kamerun i 2001. Besøket forandret livet mitt. Jeg spurte om å få bo i landsbyen, noe ingen andre hadde gjort før. På en uke ble jeg kjent med utrolig mange, og der var så mange skjebner som kunne hjelpes med bare noen hundrelapper. Jeg satt med en knute i magen på flyet hjem. Jeg skjønte at jeg ikke kunne hjelpe hele Afrika, men jeg ville hjelpe noen.

Siden da har hun bodd en måned i landsbygden Mbengwi hvert år.

Låner til kvinnene

De fleste av låntakerne starter med å kjøpe seg en gris. Noen kjøper geiter, høns eller korn.

Første gang de tar et lån, får de et lite overskudd når de betaler tilbake. De fleste tar da et nytt lån, og på denne måten kan de bygge seg opp en inntekt.

Prosjektdistriktet har 80.000 innbyggere, og 25.000 av dem er potensielle låntakere.

— Gang antall låntakere med seks eller ti, så får du svaret på hvor mange familiemedlemmer som får hjelp.

Mellom 70 og 80 prosent av låntakerne er kvinner.

— Alle rapporter tilsier at det er kvinner som har størst suksess på slike låneprogrammer. De har ikke samvittighet til å svi av pengene på andre ting.

- Kan bli internasjonalt

I mai brukte organisasjonen grunnkapitalen på 100.000 kroner, som kom fra en privat sponsor, til å låne penger 113 kamerunere. I gjennomsnitt låner hver person 650 kroner i året. Nå skal organisasjonen arbeide for å tegne medlemmer, slik at flere lån kan bevilges.

— Nå vil vi først sørge for at vi er oppe og går i Bergen, slik at vi kan være en rollemodell for andre. Derfor vil vi engasjere flere. Det er ingen grenser for hva engasjerte bergensere kan klare, sier Lundebø som håper dette er starten på noe stort.

— Dette kan bli noe som kun drives i Bergen, det kan bli landsdekkende og det kan bli internasjonalt. Min visjon har ingen grenser.

Fredrik Bjerknes