Dypt konsentrert svinger ungeflokken hammerne og deljer til spikerne. En lager skipsrekke, en annen skal ha et lite styrehus på plass. Atter en annen spikrer en kork på styrehuset, og vips er båten utstyrt med skorstein. Ved iherdig innsats ble resultatet av hamringen at jentene og guttene laget sine egne strikkbåter.

Båtbyggertradisjonen er sterk i Bergen. Tilstrømningen til Barnas Båtverksted og de andre aktivitetene på Bergens Sjøfartsmuseums familiedager i helgen, kan kanskje gi en pekepinn om at båtbygging, båter og skipsfart vekker interesse også hos kommende generasjoner.

Godt besøk

Kanskje er det å ta litt for hardt i. Men det er i alle fall helt på det rene at et stort antall barn i alle aldre fant veien til Nygårdshøyden denne helgen.

Besøkstallet for årets maritime familiedager lå an til å bli rekordstort da Bergens Tidende var innom museet i går ettermiddag. Lenge før tilstrømningen hadde tatt slutt, kunne arrangørene slå fast at 1400 betalende hadde vært innom dørene. Dette tallet gjelder voksne. Barn hadde gratis adgang og hvor mange unger som fulgte mammaer og pappaer og besteforeldre, er det ingen som har tall på. Men det så ut til at det var flere barn enn voksne på besøk i museumshallene.

Skattejakt

Det var for tiende året på rad at Bergens Sjøfartsmuseum inviterte til familiedager. Programmet var lagt opp slik at det var opplevelser for både barn og voksne. Populære Barnas Båtverksted er allerede nevnt. Men også skattejakten og barnas tatoveringsverksted slo godt an. Gerd Wicklund Hansen brettet papir og laget hatter, båter og belter av avispapir. Prosjektgruppen bak «Vestaver»-filmene og veteraner som deltok i motstandsarbeidet under krigen viste filmer og utstyr som ble brukt av motstandsfolkene. Flaskeskutebyggeren viste hvordan det er mulig å få en skute inn i en flaske. Marinarkeologene på museet viste interessante funn.

Marita Aarekol
Marita Aarekol
Marita Aarekol