— Hadde de bare hørt på hva jeg sa den gangen, men det gjorde de ikke, sier tidligere båtutleier Terje Nordstrand i Kolbeinsvik i Austevoll.

I 2006 opplevde han alle båtutleieres mareritt: Tre tyske turister som hadde leid båt hos ham forliste på et skjær vest for Møkster. To personer overlevde, en omkom.

Det er langt fra en enestående historie. Sjøfartsdirektoratet regner med at én av ti som omkommer i fritidsbåt er utenlandske turister. Fredag 22. juni skjedde ulykken i Etne, der en omkom og tre polske menn fortsatt er savnet. Sjøfartsdirektoratet er opptatt av at utleier tar ansvar.

Måtte gi dødsbudskap

Nordstrand forteller at han hadde advart turistene om de farlige undervannsskjærene. Han husker han tegnet opp på et kart hvor de ikke måtte ferdes. Ikke engang lokalbefolkningen dro ut dit, forklarte han. Han ga dem to A4 sider med informasjon om sjø, bølgehøyde og sikker ferdsel.

To båter var ute den dagen. Da bare den ene kom tilbake, var det han som måtte gi dem dødsbudskapet. Da han kom inn på soverommet i rorbuen til den omkomne tyskeren, møtte han det som gjorde sterkest inntrykk på ham.

— Det var et bilde av en liten jente. Han var en familiefar. Det ble utrolig sterkt og vondt, forteller han.

Etter ulykken holdt han på i en liten periode, men ga seg raskt med båtutleie. Nordstrand maktet ikke tanken på at dette kunne skje igjen.

— Det ble for skummelt. Jeg synes det var drøyt å fortsette etter det som skjedde. Jeg la heller ned hele greien, forteller Nordstrand.

- Tragisk ende

Knut Klepsvik i Bakkasund på Austevoll har fortsatt med båtutleie etter at han opplevde at en tysk turist han leide ut til, omkom på fisketur.

Året var 2002.

— De fikk snøret i propellen, drev over Korsfjorden og endte opp på sørsiden av Sotra. De to i båten fikk varslet oss, og vi reagerte raskt. Likevel fikk det en tragisk ende, sier Klepsvik.

Begge hadde livvest på seg, men den ene ble liggende for lenge i det kalde vannet. Det var mars.

— Det er voldsomt trist når en har ansvaret for noe sånt, sier Klepsvik.

I 2009 leide Håkon Kjetland ut hytte og båt til to tyske turister. I dårlig vær forliste tyskerne på Austfjorden i Masfjorden, og begge omkom. Kjetland leier også fortsatt ut, men bekymrer seg mer enn før.

— Jeg har alltid ulykken i bakhodet, sier han.

Strammet inn

Både Klepsvik og Kjetland er blitt ekstra påpasselige med sikkerhetsrutiner etter ulykkene.

Klepsvik forteller om farene ved å bruke båt, om at sjøen kan være farlig. Han ber turister holde seg inne i dårlig vær og markerer farlige område på kart.

Kjetland får alle leietakerne sine til å skrive under på en sikkerhetserklæring og bruker også mye tid på å informere. Han har sikkerhetsutstyr i båten og spør alltid om han skal gi dem en demonstrasjon.

Likevel må de begge to godta at de ikke har full kontroll.

— De får beskjed om å være forsiktige, men jeg kan ikke springe etter dem på sjøen, sier Klepsvik.

— Det er nesten som et lite lotteri. Man vet aldri om turistene gjør som de skal. Og det er ikke moro når det er stygt vær og du vet de er utpå, sier Kjetland.

Nordstrand håper at det vil komme metoder som gjør det mer sikkert å leie ut til turister.

— Jeg ser jo at noen bruker GPS. Det er bra, sier han.

Han tror også det er viktig å leie ut litt større båter.

— Små båter kan være veldig farlige. Man skal ha en voldsom respekt for havet, sier Terje Nordstrand.

ga opp: Denne båten pleide Terje Nordstrand å leie ut til turister i Austevoll. Men ikke nå lenger. - Det var for drøyt å holde på med etter dødsfallet, sier han.