— Jeg er 56 år og fant i høst ut at skal jeg gjøre noe nytt, må jeg gjøre det nå. Jeg blir daglig leder i "Hva skal til?", en underavdeling av Scandinavian Entertainment Service. Jeg vil arbeide inn mot næringslivet og organisasjonene med veiledning, foredrag og motivasjonspakker. Litt skummelt er det. Jeg vet ikke om jeg kan leve av dette. men vi må ta noen sjanser i livet, sier Thor Brekkeflat.

4. mai har han sin siste arbeidsdag i Kirkens Bymisjon i Bergen og 2. mai sin avskjedsgudstjeneste. I 26 år har han vært prest i Bergen, 15 av dem i Kirkens Bymisjon. Kirkens Bymisjon mister også en annen sentral medarbeider, presten Kolbjørn Gunnarson. Han slutter som avdelingsleder for inkludering og omsorg i Bergen og overtar som leder for Kirkens Bymisjon i Kristiansand. Astrid Gerdts fra Utekontakten overtar hans stilling.

Profilert gateprest

Thor Brekkeflat var Kirkens Bymisjons tredje ansatte, lønnet som gateprest med midler fra G. C. Rieberfondene. Som ingen andre maktet han å profilere Bymisjonen og ble dens ansikt utad.

— Jeg sov nesten ikke natten før jeg gikk ut på Torgallmenningen med altersykkelen og tilbød vin og brød til folket. For meg var det viktig at Kirken var til stede på brosteinene. Det ble også verdsatt, sier Thor Brekkeflat.

For han har arbeidet i Kirkens Bymisjon vært et eventyr, men også en konstant voksenopplæring.

— Jeg er stolt over det vi har fått til. Selvsagt vil jeg savne arbeidet og enkeltmenneskene her. Noe av det viktigste Kirkens Bymisjon har lært meg er at ingen er bare det du ser. Her bor så mye i hvert enkelt menneske, sier Thor Brekkeflat.

Besvimte

Han ble selv troende i 20-årsalderen. Han jobbet med kontormaskiner og reiste rundt fra Karmøy til Molde som handelsreisende. Gradvis modnet det frem et prestekall. I 1979 ga han seg i kast med teologistudiene.

— Jeg har aldri angret at jeg ble prest. Slitsomt og krevende er det, men også særdeles givende. Jeg vil også fortsette som prest og ta noen få vielser og begravelser, sier Thor Brekkeflat.

Han besvimte under den første vielsen. Han skulle bare skynde seg før bruden kom. Så dunket han hodet i en dørkarm og ble liggende i midtgangen. Med litt kaldt vann gikk det til slutt bra og han klarte å gjennomføre vielsen.

Motivasjon

- Hva vil du gjøre i din nye jobb?

— Jeg trives jo med å snakke med folk og vil fortsette med det. I min nye stilling vil jeg presentere et verktøy som handler om motivasjon, mestring og utvikling. Jeg vet litt om hva som fungerer for å få mennesker og medarbeidere til å arbeide sammen. I den forbindelse vil jeg også skrive en bok som handler om hva som skal til for å få til positive endringer, opplyser Thor Brekkeflat.

Bymisjonens daglige leder i Bergen, Leif Jarle Theis, innrømmer at det er et tap for organisasjonen at Thor Brekkeflat forlater den.

— Vi mister en veldig god medarbeider som har betydd mye. Han er god på små flater og har en helt spesiell egenskap å være til stede i byen på vegne av Kirkens Bymisjon. Han var vår første gateprest før han i 2007 gikk inn som leder av avdeling for inkludering og omsorg. Men de siste årene har han vært tilbake i prestestilling igjen. Nå vil vi ha en runde internt på hvordan vi skal lyse ut stillingen og beklager at Bispedømmerådet har trukket inn midlene til en prestestilling i Korskirken, sier Leif Jarle Theis.