TOR KRISTIANSEN

— For å få stipend måtte studentene før ha egen leilighet med egen inngang, dusj og WC i foreldrenes hjem. Stikkprøver viste at det ikke var tilfelle. Her ble det trikset og mikset, opplyser regiondirektør Jonny Saltnes i Statens lånekasse for utdanning til Bergens Tidende. Mange fortørnet Endringen gjelder fra i høst. Det er først nå folk er blitt oppmerksom på det. Mange studenter og foreldre er fortørnet.

— Vi fulgte reglene og laget kjellerleilighet med egen inngang. Når vår sønn ikke får stipend for å bo der, må vi leie ut til andre, opplyser Kirsten Gjerstad. Hun synes det er dypt urettferdig at de som følger reglene skal rammes. Men selvsagt mener hun at de som jukser skal tas. Flere enn henne har tatt kontakt de siste dagene og reagert på omleggingen.

Kna være for strengt - Lånekassen skal ikke finansiere foreldrenes hus. De fleste har en fordel av å bo hjemme. Der en ordning misbrukes, må vi foreta endringer. Det er imidlertid mulig vi har vært for strenge her, og at vi må se på dette igjen, sier stortingsrepresentant Ranveig Frøiland (Ap). Det er Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet som har foretatt endringen i sommer. Jonny Saltnes opplyser at Lånekassens system baserer seg på tillit. Selv hadde han gjerne sett at alle hadde fått et botillegg. Det hadde forenklet saksbehandlingen. Studenter som er gift, eller bor sammen med egne barn i huset til foreldrene, vil fortsatt få stipend og lån som borteboere.