Netto sparegevinst av utestengingen er 250.000 kroner.

— De som bestemmer kan umulig vite hva de gjør, sier Signe Lund Ege på vei opp av bassenget etter dagens trening. Hun har leddgikt og revmatisme og har i flere år vært fast bruker av bassenget.

— Jeg kjenner leddene mine blir mykere straks jeg kommer i vannet. Får jeg ikke komme hit lenger, er jeg redd det fort vil påvirke livskvaliteten min i negativ lei, sier hun.

Ege og fem andre revmatikere møttes i går til vårens første treningsøkt under fysioterapeut Kari Marie Liland kyndige ledelse. I vår har de seks fått tildelt 12 økter her, men etter sommerferien vil bassenget være stengt for alle som ikke er innlagt på sykehuset – om ikke styret kommer brukerne i møte.

- Beklagelig

— Det er beklagelig og jeg forstår at brukerne er frustrerte over at vi blir nødt til å stenge bassenget for dem. Men i den svært trange økonomiske situasjonen vi er i, har vi sett oss nødt til å prioritere vår egne pasienter, sier leder for fysioterapiavdelingen Else Sterndorff.

De av dagens brukere som ikke er innlagt ved Revmatologisk eller Nevrologisk avdeling, får ikke fortsette å svømme her. Det samme gjelder pasienter som bor i byen og de som er innlagt ved andre avdelinger.

— Vi har snudd absolutt alle steiner for å finne sparetiltak som er medisinsk forsvarlige. I denne situasjonen er dette et av flere uheldige tiltak. Vi har funnet at vi må prioritere våre egne pasienter, sier Sterndorff.

Fortvilet

Straks forslaget ble kjent tirsdag ettermiddag, begynte telefonen å ringe hos Inge Reigstad. Han er fylkessekretær i Revmatikerforbundet i Hordaland.

— Mange er fortvilet. Pasientene forteller at de faktisk klarer å fungere i yrkeslivet fordi de har muligheten til å trene i bassenget på Haukeland.

Reigstad peker på at 250.000 kroner er en ubetydelig sum på Haukeland-budsjettet i forhold til det samfunnet sparer ved art folk kan være i jobb.

— Det vil ødelegge mulighetene for mange funksjonshemmede med betydelige funksjonsnedsettelser til å være aktive samfunnsborgere, sier Ingeleiv Haugen, regionleder i Norges Handikapforbund.

Jan M. Lillebø