Hunden Sokrates er bedøvet og glipper søvnig med øynene på Bergen Smådyrklinikk. Både han og eier Kurt Evensen er fullstendig uvitende om at smådyrvakten snart er en saga blott.

— Det visste jeg ikke om, er Evensens umiddelbare reaksjon.

Avviklingen av smådyrvakten er en konsekvens av den nye veterinæravtalen mellom Staten og Veterinærforeningen. Kjæledyr som blir syke etter kontortid, må fra 1. juli henvende seg til veterinærer i primærvakten.

I Bergen og fire andre folkerike byer vil det riktignok være en smådyrspesialist på vakt i helgen, men ikke om nettene mandag til fredag.

- Dårligere service

Veterinær i primærvakten, Per Inge Wetteland, gruer seg. Han frykter telefonstorm fra bekymrede kjæledyreiere.

— Det blir ikke enkelt å betjene telefonen samtidig som jeg står i fjøset og behandler en ku. I tillegg er jeg ingen spesialist på smådyr og har heller ingen klinikkfasiliteter å tilby, sier Wetteland.

Og travelt kan det bli. Lisbet Holtet er en av landets ledende spesialister på hund og katt og eier av Bergen smådyrklinikk. Hver åttende uke har hun stått på pletten for skadde kjæledyr på kvelds-, nattetid og i helger.

— Jeg gruer meg faktisk til disse vaktene. Noen ganger er det skikkelig ille med opptil femti henvendelser, sier Holtet.

Selv om ikke alle trenger øyeblikkelig hjelp er det hvert døgn noen alvorlige tilfeller. Hun nevner påkjørsler, dramatiske magedreininger, fødsler som går skeis, stygge bittskader og infeksjoner som krever umiddelbar hjelp.

— Hvis man ikke driver med dette til daglig, kan det være vanskelig å ta rett avgjørelse. Jeg tror dyreeiere og dyrene vil få en dårligere service, sier Holtet.

Den frykten deler Arve Viken, leder av Vestenfjeldske veterinærforening.

— Korrekt behandling for en okse med knekt fot er nødslakt. En tilsvarende skade på en hund krever rett behandling med spesialistkompetanse og spesialutstyr.

— Mange som deltar i primærvakten mangler denne kompetansen som smådyreiere gjennom flere år har vendt seg til skal være der - også utenfor arbeidstid, sier Viken.

- Det irriterer meg

I 2002 ble det innført en ekstra avgift på hunde- og kattefôr for å dekke spesialvakten for smådyr. Årlig drar staten inn over 23 millioner kroner på denne ordningen.

Nå forsvinner smådyrvakten, mens avgiften består. Pengene overføres nemlig til Mattilsynets budsjett.

— Den gang avgiften ble innført het det at den skulle gå til smådyrvakten. Nå vil den gå til hest og ku. Det irriterer meg, sier Edgar Waag, formann i Norsk Kennel Klub avdeling Hordaland.

Også Den Norske Veterinærforening stiller spørsmål ved avgiften.

— Dette vil medføre at hund- og katteeiere betaler en avgift for en tjeneste de ikke får, sier Halvor Hektoen, president i Veterinærforeningen.

Mattilsynet er spent på hvordan situasjonen blir fra 1. juli.

— Smådyrvakten i Bergen har fungert veldig bra og vi ønsket en videreføring. Nå blir det spennende å se hvor stor pågang primærvakten vil få, sier Trude Lien, rådgiver ved Mattilsynets regionkontor for Hordaland og Sogn og Fjordane.

TRAVELT: Det var svært travelt for veterinær Synnøve Sanden ved Bergen smådyrklinikk i går. Her må hun hjelpe Sokrates med en betent analkjertel. Hundeeier Kurt Evensen frykter det vil bli vanskeligere å få tak i hjelp til hundene sine på kvelds- og nattetid, når smådyrvakten legges ned.

SIV DOLMEN