RANDI KVINGE Et par ganger i uken pleier Torbjørg å ta turen innom Foreningsbingoen eller Olga 69 for å spille bingo og treffe kjentfolk.

— Her er det sosialt, samtidig som jeg kan kose meg med røyk og kaffe. Det hører sammen, sier Torbjørg.

Men ifølge de nye røykereglene for bingolokaler er ikke dette lenger lov. Røykerne skal ikke få nyte verken vått eller tørt så lenge de oppholder seg på røykerommet.

— Slike regler er tullete. Jeg kommer nok til å fortsette å gå på bingo, men tror ikke jeg blir like lenge om gangen, sier hun.

Kjeksforbud

For å finne frem til hvordan bingorøykerne skulle behandles, ble det gjort grundige undersøkelser. Helsedepartementet fant ut at ýfor bingolokaler må man velge mellom å kunne servere spillerne, eller å gi røykere mulighet til å spille, men da uten serveringstilbudý.

Deretter har Sosial- og Helsedirektoratet, direktoratet for arbeidstilsynet og direktoratet for Bingo og lotteriforbundet, tromlet seg sammen på møte, og slått fast en gang for alle at kaffekanner og kjeks ikke kan stå fremme i bingolokaler der det røykes.

Frustrert

Daglig leder av Foreningsbingoen i Bergen, Annlaug Hansen, fnyser av hele røykeloven.

— Selv om vi har et eget røykerom, opplever mange at kosen er vekke. Bingofolk er vanedyr og svikter bingoen. Omsetningen har gått ned med over 50 prosent etter at loven trådte i kraft, sier hun.

Hansen mener røykeloven har vært negativ for alle parter.

— Samfunnet er på feil spor hvis vi får mulkt for en kopp kaffe. Vi kommer ikke til å jage vekk lefsekundene våre, og får ta problemene som de kommer. Vi finner oss ikke i å bli trakassert, sier hun.

Atskilt med glassvegg

Tidligere fikk røykekundene på Foreningsbingoen sitte foran en glassvegg, mens ikke-røykerne satt bak veggen. Nå har de byttet plass.

— Ifølge reglene skal det være en sluse mellom de som jobber på bingoen og røykerne. Det er heller ikke lov å ha dør mellom de to lokalene slik som vi har. Andre bingoer har angitt oss på grunn av dette, men vi har fått lokalene godkjent av Arbeidstilsynet, forteller Hansen.

Hun mener reglene umyndiggjør røykende bingospillere.

— Det finnes vitterlig viktigere ting å bry seg om i samfunnet enn en ulovlig kopp kaffe, sier Annlaug Hansen.