Hele ti grader viste gradestokken Grete Mjelde dyppet i badevannet på Vollane i Eidsvåg i går.

— Uff, altfor mye, fnøs Gilde-jenten, iført badedrakt med svarte bomber på grønn bunn og røde ullsokker med strikk, for å holde krampen unna..

Og lett blålig i huden, som sine medbadere.

For to uker siden var det syv grader i vannet da Gilde-gjengen dukket seg, på palmesøndag bare fire. Og i desember var det så kaldt at de ikke våget måle en gang.

Da var det deilig, da.

— Rene sommertemperaturen dette, i forhold til det vi har vært vant til, sier Anette Gaupås Sundsbak og frotterer litt aprilvarme inn i kroppen igjen. Etter to solide svømmeturer i badeperlen i Eidsvåg. Ingen frysepinner, akkurat.

Jo kaldere jo bedre

For det er ikke sol og sommer og 22 lune grader i vannet disse badetøffingene er på jakt etter.

Nei da, her er det jo kaldere jo bedre, det er snakk om.

— Idéen om utendørs vinterbading ble unnfanget i en badstu i desember i fjor, forteller Karola Petzel.

Som sagt, så gjort. Første badedag var søndag 8. desember. Etter en lang juleferie har det vært kollegabading i helgene, med 14 dagers mellom.

Men nå blir det sannsynligvis badefri frem til neste vinter, forstår vi Gilde-jentene rett.

Den store skuffelsen har vært at de ikke har fått sine mannlige kolleger med på bademoroen

— Pysete, synes du ikke? sier Grete Mjelde.

Gårsdagens mannlige medbader, Erik J. Mjelde, var eksternt innleid, sammen med labradoren Eddie. Begge kastet seg så fryktløst i vannet, at de omgående ble tatt opp som faste medlemmer av badeklanen.

For varmt allerede

— Vår sesong slutter når de ordinære badegjestene kommer, det er allerede for varmt i vannet for oss nå, sier Grete Mjelde og ønsker Byredaksjonen velkommen tilbake til Vollane når isen begynner å legge seg i Eidsvågbukten.

Da håper de også at deres mannlige Gilde-kolleger klarer å plukke frem badebukser og ullsokker.

Pysene.

SLUTT FOR I ÅR: Vinterbaderne på Vollane i Eidsvåg har tatt siste dukkert for sesongen. Fra venstre Erik J. Mjelde, Janne Mathilde Ohr, Anette Gaupås Sundsbak, Grete Mjelde og Karola Petzel.
FOTO: ARNE NILSEN