Lykken er en blå ballong.

Eller kanskje en rød eller gul en. De oransje fra Egon er forresten også ganske fine, stiller han til valg i år tro? Hva mener han i så fall om eiendomsskatten?

Syvåringen Iver ser ikke ut til å bry seg om slikt, der han løper fra bod til bod, med ballongene på slep og nevene fulle av søtsaker.

— Vi er bare ute og snoper, sier pappa Hans Haddal lattermildt. Selv har han for lengst bestemt seg for hva han skal stemme.

Lørdag formiddag går likevel agitasjonskarnevalet på Torgallmenningen på høygir. Så lenge det er krefter i smilemusklene og brosjyrer igjen, gjør kjente og ukjente politikere sitt for å vinne stemmer.

Kanskje karen som kommer her vil lese litt om Bergen Høyres valgprogram?

— Nei takk, jeg stemte i går, sier mannen og peker mot brosjyren som holdes frem.

— Og nesten på det partiet!

Jaja, vær så god neste.

Dropsdemokratiet

— Jeg må hjem og lese, sier Erla Joensen.

Mens barnebarna henter boller og snop fra valgbodene, slapper hun av med kaffe, røyk og brosjyren til Arbeiderpartiet.

— Det blir ikke enkelt, de lover og lyger alle sammen.

— Hjelper det å få boller og kaffe?

— Nei, de kjøper ikke meg så lett, så enkelt er det ikke, sier damen. Joensen innvandret fra Færøyene for 30 år siden, men har ennå til gode å bruke stemmeretten sin.

— Jeg ville vurdert det dersom jeg trodde noen ville gjøre noe stort for de eldre og med narkotikapolitikken, sier hun. Da er barnebarna lettere å lokke:

— Vi ville stemt på KrF, for de gir oss masse drops!

Fullt så begeistret er visst ikke innvandrerkvinnen som sikrer seg to gule ballonger til ungene, får vite hvilket parti de kommer fra og resolutt bytter dem ut med røde Ap-ballonger. Et par gulrøtter fra Senterpartiet får hun også med seg, så er det videre for å se hva Høyre har å by på.

Like rundt hjørnet tar stortingsrepresentant Henning Warloe seg en røyk foran Byluftlistens "Aldri mer giftlokk"-banner. Noen ganger er det nok greit å være ute av lokalpolitikken, også.

Søndag formiddag blues

Knut Arild Hareide har visst fått seg en pølse.

I alle fall har han ketchup og sennep smurt utover ansiktet, der han henger på veggen til KrFs bod.

Halv tolv søndag formiddag er det yr, vind og tilnærmet folketomt på Torgallmenningen. To slitne SV-kandidater dukker opp for å åpne boden, men må vente på en partikamerat som har nøkkelen. Rundt hjørne er De Grønne allerede godt i gang med å stjele stemmer fra sosialistene.

— Planen er kanskje å komme seg opp på Fløyen, hvis været er ok, sier SVs sjettekandidat Espen Edvardsen.

— I den friluftsorienterte middelklassen kan vi kanskje klare å hanke inn noen folk.

Så er valgboden åpen og slagordet "Del godene" lyser mot folket. Hvilke goder som skal deles ut siste dag før valget er imidlertid uklart.

— Det finnes en serveringsplan, men jeg er usikker på hva, sier Edvardsen.

— Det kan være Oddny har med seg kake.

Fascisthets og kakesolidaritet

Noen timer senere er det liv i de fleste bodene, kun Fremskrittspartiet har ikke dukket opp. Oddny Miljeteig rakk aldri å bake kake, men kan fortelle om gemyttlig stemning partiene imellom.

— Vi får mat og låner ting av hverandre, sier hun.

— Da vi hadde glemt å ta inn SV-fanen en dag, reddet Høyre den inn i sin bod. Dette er jo demokratiet i praksis, vi er ikke slemme med hverandre.

På andre siden av bygget er ikke broderskapet like tydelig. Demokratene har bare hatt bod her siden fredag og i natt har noen revet ned den eneste plakaten de hadde.

— Vi fikk leie boden de siste dagene til redusert pris, sier tredjekandidat Atle Stien.

— Men å stå inneklemt mellom sosialister og kommunister har ikke vært helt enkelt. De har ikke vært så snille med den psykiske krigføringen. Folk har stått her og kalt oss fascister, idioter og rævhol, sier Stien.

— Men vi fikk kaker av SV og har god dialog med naboene i De Grønne.

Bak ham har noen mistet en KrF-ballong, som svever hjemover til himmelen. Like etter slår været om fra opplett til pøsregn – og tilbake.

Det er under et døgn til valget og værgudene har visst ikke bestemt seg, de heller.

PÅ AN IGJEN: Sykkelen har vært en het sak for venstresiden. SVs sjettekandidat, Espen Edvardsen, ankommer på to hjul og tar fatt på valgkampens siste motbakke.
ODD MEHUS
RØD-GRØNT KAOS: Alt kan resirkuleres, både politikere, slagord, farger og papir.
ODD MEHUS
PØLSEFEST: Noen har kanskje prøvd å mate Knut Arild Hareide natt til søndag.
ODD MEHUS