Smeltede blålys, gjennombrente slanger og fillerevne branndresser.

SMELTET: Lysene på en av brannbilene som ble brukt i slukkingen i Lærdal må byttes ut.
Søren Ørbeck Mo

Brannsjefen i Årdal og Lærdal har fortsatt ikke oversikt over hvor mye av utstyret deres som ble ødelagt i brannen som slukte 40 bygninger i Lærdal i januar.— Vi driver fortsatt og regner på det. Det er en hel del som må erstattes, sier Gaute Johnsgaard.

- Statsministeren lovet refusjon

33 brannfolk fra Lærdal og Årdal var raskt på plass etter at alarmen gikk i Kyrkjeteigen lørdagskvelden i januar.

Innen en time, hadde det kommunale kriseteamet bedt om bistand fra åtte omliggende brannvesen. Også de har fått omfattende skader på materiellet sitt.

Nitti prosent av slangemateriellet vårt ble ødelagt

Brannsjef Johnsgaard

Det koster penger.

— Da vi ba om hjelp, regnet vi ikke med at det skulle være dugnadshjelp. Men vi er trygge på å få pengene vi betaler nå igjen, det har både statsministeren og justisministeren vært klare på, sier Lærdal-ordfører Jan GeirSolheim.

5,4 millioner

Etter avtale med Fylkesmannen sendte Lærdal kommune for en måned siden søknad til Kommunal- og moderniseringsdepartementet om skjønnsmidler for å dekke utgiftene under selve brannen.

Totalt dreier det seg så langt om 5,4 millioner kroner. Den desidert største posten er kommunale brannvern, på drøye 2,8 millioner kroner.

— Beløpet vil nok bli høyere, sier Solheim.

Resten av de drøye fem millionene er:

  • Lønn til ansatte 18. januar - 14. februar: 1,9 millioner kroner
  • Møtegodtgjørelse til politikere: 205.000 kroner
  • Hjelp fra andre kommuner til kriseledelse og psykiatri: 442.640 kroner
  • Overnatting, dervering og diverse: 20.037 kroner
20140312_111217.jpg
Søren Ørbeck Mo

Får 4,9 mill.

Kommunen må likevel ta til takke med en halv million kroner mindre enn det ble søkt om fra departementet. Lærdal kommune er blitt tildelt 4,9 millioner kroner. Det reiser en del problem, skriver ordføreren i en pressemelding onsdag ettermiddag.

— Mesteparten av beløpet går til å dekke utgifter til de som har hjulpet oss, ikke kommunen selv. Her hadde jeg ventet fullt oppgjør fra staten, sier Solheim.

Ordføreren er også bekymret for kommuneøkonomien. Han søkte opprinnelig departementet om å få tildelt midler løpende i prosessen, såkalt a-kontobetaling. Denne søknaden er nå blitt avslått.

Ber om ny sjanse

Gjenreisningen av Lærdal sentrum er innledningsvis blitt anslått til å koste rundt 25 millioner kroner i inneværende år.

— Kommunekassen er praktisk talt tom, så nå må vi snu oss raskt rundt og lete etter løsninger på noe vi trodde var uproblematisk. Om vi ikke finner andre løsninger, vil prosessene stoppe opp. Det kan gå ut over de som har mistet husene sine, sier Solheim, og ber departementet revurdere beslutningen om ikke å betale inn fortløpende.

- Rødglødende bølgeblikkplater

Mye av utstyret til brannvesenet går rett i bosset, mens noe av materiellet kan brukes under øvelser.

Det er ikke vanlig at så mye utstyr blir ødelagt under slukkearbeid, forteller brannsjef Johnsgaard.— At det går med litt klær er normalt, men dette var en helt ekstrem situasjon. Du kan tenke deg, det kom rødglødende bølgeblikkplater flyvende gjennom luften. Nitti prosent av slangemateriellet vårt ble ødelagt, sier han.

SVIDD LYS: Verdier for 200 millioner kroner gikk opp i røyk under brannen i Lærdal. Nå begynner regningene å komme fra dem som bidro i den akutta fasen etter brannen startet.
Søren Ørbeck Mo