— Dette er den største havålen som er tatt på fridykking i Norge. Den forrige rekorden er 8,75 kg, sier Børje Møster som sitter i den offisielle rekordjuryen for fridykkfangst.

For å komme på denne rekordlisten kan dykkerne ikke bruke dykkerflaske, men må holde pusten under vann.

— Ivo Bondars, var på Sæle i Øygarden sammen men en kameratgjeng fra Latvia. De var i ferd med å avslutte etter flere dager med dykking da den svære fisken dukket opp. Ivo hadde bare med seg en liten trykkluftharpun fordi han skulle fange småfisk til kvelds, og svømte inn til land for å hente en større strikkharpun, forteller Møster som kom til stedet for å måle havålen torsdag.

Den lange fisken begynte å sprelle vilt etter at den ble truffet av det første harpunskuddet. Bondars måtte få hjelp av kameraten Jurij Versans for å ta livet av «monsteret».

— Havål er enhver fridykkers drøm, men den er veldig sterk. De brukte tre harpunskudd på å ta livet av den mens den snodde seg som en kringle. De hadde nok ikke fått den på land så lenge den var levende. Fisken ble tatt på fem meters dyp, forteller Møster.

Han sier havålen kan bli opp til 60 kg, kan leve på 4000 meter dyp, men at den kommer på grunt vann om sommeren.

Se rekordlisten for fridykkfangst her.

LANG FANGST: Med hver sin harpun fanget Jurij Versans og Ivo Bondars denne lange havålen og en riktig god fiskehistorie.
BØRJE MØSTER