• Jeg smelte til ham midt i planeten. Han så bare dumt på meg og vedkubben, smilte litt, og ramlet sammen, forteller Terje Berland.

Bevæpnet med pistol kom tre menn og en kvinne ens ærend helt nord på Askøy for å ta knekken på Berlands svoger, Anders Skråmestø. Da de forsto at Skråmestø hadde forduftet, bestemte de seg for å tømme hytten hans for verdisaker.

Men det gikk heller dårlig. Utenfor ventet nemlig både Berland og hans svigerfar.

Rett i hekken — De kom ut av hytten og fikk øye på svigerfar. Det var nok til å skremme vettet av dem. De hoppet rett i hekken og forsvant, forteller Berland.

— Men hvordan fikk dere tak i dem, da?

— Nei, du skjønner, de var dumme som brød. Vi gikk ned til veien, og der stod sjåføren deres. Svigerfar stilte seg foran bilen, og da kunne jo ikke karen stikke av. Før vi visste ordet av det kom resten av banden også. Den ene kom med hendene fulle av høyttalere. Nummer to bar med seg en tv, og til sist kom en jente med to fulle bæreposer.

Berland forteller at tyvene virket svært overrasket over å møte på svigerfar for andre gang.

— Han ene så ut som et spørsmålstegn på to bein. «Hva skjer», spurte han. Vi tok bare fra ham tyvegodset, og slengte ham i bakken. De så litt skremmende ut, glattbarberte og fulle av piercinger i trynet, men det var ikke vanskelig å få has på dem. Veldig enkelt faktisk. Veldig.

Treskalle Mens Berland og svigerfar holdt den 22 år gamle hovedmannen nede, forsøkte resten av banden å stikke av. To av dem klarte det, men sjåføren ble stoppet på effektivt vis.

— Han løp mot bilen, men jeg fulgte etter. På veien dro jeg med meg en vedkubbe, og den plasserte jeg rett i fleisen på ham. Vi hørte ikke mer til ham på en stund.

— Hva med de to andre?

— Nei, de kom seg jo unna i første omgang. Politiet lette litt, men ga opp. Midt på natten ringte en lensmannsbetjent til meg. Det var en nabo som mente å ha sett den ene oppe i veien, og politiet lurte på om ikke jeg og svigerfar kunne gå og ta ham.

— Vi lette litt, men fant ham ikke, forteller Berland.

Pistol i pose Først i går formiddag gikk det opp for Berland at banden hadde vært bevæpnet. Da fant han pistolen deres liggende utenfor hytten.

— Det var jo litt ubehagelig. Hadde vi visst at de hadde våpen, skulle nok vi tatt med oss noe vi også.

— Det er vel skremmende å oppleve slikt?

— Jeg tror nok tyvene ble reddere enn oss. Vi er vant til litt av hvert, vi som bor her nordpå.

— Hva med svigerfar?

— Nei, han går det fint med. Han ergrer seg bare fryktelig over at vi ikke rakk å gi alle fire en overhaling.