Bergensguttene i «Lego Extrem» ble i desember skandinaviamestere i First Lego League, en internasjonal konkurranse i Lego-verdenen. I finalerunden i Herning i Danmark slo de over 30 lag fra hele Skandinavia.

Bygger Lego i Japan

Belønningen: I april tar de med seg Lego-robotene og reiser til Japan, der de skal kjempe mot over 60 andre Lego-lag om verdenstittelen.

— Det ligger to måneders forberedelser arbeid før en konkurranse, forteller Håvard G. Frøysa og Magnus Ersland i «Lego Extrem».

På Digital Hverdag er de møtt opp for å prøve seg på en oppvisningskamp før Japan-turen om to måneder.

Med seg har de hjemmebygde og egenprogrammerte Lego-roboter, ulike redskaper til robotene og et nøye innøvd program som skal brukes i kampen.

Naboduell

På andre siden av bordet står «First Edition» fra Sverige, som var i den internasjonale konkurransen i fjor. Der kom de helt til finalen i robotkjøring, der de tapte mot Kina.

Et klassisk nabooppgjør skal avgjøres ved å løse ulike oppgaver på to identiske brett med hindringer. Oppgavene går blant annet ut på å plassere et solcellepanel på et hustak og demme opp en elv med en demning.

Alt ved bruk av Legoklosser.

— Vi må tenke på hvordan robotene blir programmert til å løse de ulike oppgavene og hvordan den kan løse flere oppgaver samtidig. Og så er det viktig å perfeksjonere de slik at de løser de riktig hver gang vi prøver, sier Håvard.

Når nabokampen mot Sverige settes i gang, ser det tidlig ut til at bergenserne har et lite forsprang på svenskene. På to og et halvt minutt rekker begge lagene å gjøre oppgavene, men ett lag har gjort det med færre feil.

- Tilnærmet perfekt

— Vi kan slå fast at nok en gang har nordmennene slått svenskene, sier den svenske hoveddommeren når to omganger er gjennomført, til stor glede for de mange tilskuerne.

— Det gikk bra. Vi var tilnærmet perfekt her, men vi hadde noen småfeil, oppsummerer guttene etter å ha fått tildelt pokalen. Den blir for øvrig den 15. på peishyllen.

Håvard og Magnus er bare en del av laget til «Lego Extrem» - de er totalt fire stykker som reiser til Japan. Et Lego-lag kan bestå av opptil ti medlemmer.

Og det er mange oppgaver som skal løses for å være med i First Lego League.

— Robotkjøringen er bare en liten del av det hele. Det er først og fremst prosjektoppgaven vi bruker tid og ressurs på. På konkurransen er det totalt 14 premier, og robotkjøring er en av dem. Prosjektet tar massevis av tid å jobbe med før vi kan presentere den, forteller Håvard.

Lego inn i skolen

Frem til Japan-turen skal de øve og perfeksjonere robotene sine.

Flere steder i Norge har First Lego League blitt tatt inn i skolen og undervisningen. Men for Magnus og Håvard og de andre i «Lego Extrem» blir Legoklosser noe de må gjøre på fritiden.

— Det blir mye arbeid, men vi gjør alltid leksene først, forsikrer Magnus.

NABOKAMP: Svenske «First Edition» i hvite T-skjorter mot bergenslaget «Lego Extrem» på motsatt side, i intens robotkamp på teknologimessen Digital Hverdag.
Sindre Øye Helgheim
KRAFTPRØVE: De to like brettene er fulle av oppgaver de to lagene skal løse ved bruk av Legoroboter de har bygget og programmert selv. Laget som gjør færrest feil, vinner...
Sindre Øye Helgheim
VINNER: Magnus Ersland med vinnerpokalen. Den blir den 16. i rekken for han og de ni andre lagkameratene.
Sindre Øye Helgheim