Styrken ble tilkalt etter at skipet, som eies av rederiet Odfjell, sendte ut en nødmelding, opplyser EU Navfor i en pressemelding.

Skipet ble angrepet av sju pirater som skjøt mot skipets bro og knuste vinduer. Den spanske fregatten SPS «Victoria» kom «Bow Saga» til unnsetning og sendte et helikopter som fikk avverget angrepet, ifølge EU Navfor .

Angrepet fant sted i dag tidlig. «Bow Saga» sendte nødsignal om at det var under angrep av pirater midt i Adenbukta. Den spanske fregatten SPS «Victoria» som deltar i EUs Navfor-styrke, sendte umiddelbart et helikopter mot det norske skipet.

Sju pirater

40.000-tonneren passerte i transportkorridoren som EU-styrkene har opprettet i Adenbukta da den ble angrepet. Det skal ha vært en båt med sju pirater om bord.

Administrerende direktør Jan A. Hammer i Odfjell sier at ingen ble skadd i angrepet og at piratene nå er i den spanske fregattens varetekt.

-Vi er veldig fornøyd med at piratene ikke lyktes. Alle forholdsreglene vi har tatt, så ut til å virke, sier Hammer til bt.no.

Høyt fribord

Hammer tror det mislykkede angrepet skyldes en kombinasjon av flere ting. Skipet Bow Saga er 40.000 tonn.

-Litt av grunnen til at ikke piratene lyktes med å komme om bord, er at skipet er såpass stort og har et høyt fribord. Skipet er kraftig, og det produserer mye sjø rundt seg, og da er det ikke enkelt for pirater å lykkes, sier Hammer til NTB.

Da de sju piratene begynte å skyte, fortsatte skipet fremover.

— De ønsket at båten skulle stoppe, men forhåndsreglene våre sier at det er viktig at båten fortsetter. Båten manøvrerte uregelmessig for å skape bølger, noe som gjorde det vanskeligere for piratene å komme om bord, sier Hammer.

Piggtråd

Bow Saga er utstyrt med piggtråd som skal gjøre det vanskeligere for kaprerne. I tillegg seilte det i farvannet som patruljeres av internasjonale styrker. Skipet har et mannskap på nær 30, alle fra Filipinene.

— De som var om bord har det bra, men er selvfølgelig oppskaket. Når du blir skutt på blir du oppskaket, sier Hammer.

Skipet fortsetter mot Suez-kanalen og Europa. Noen fra rederiet vil møte mannskapet når de kommer til Europa.

Hammer ble informert om hendelsen ved 8.30-tiden tirsdag morgen, men sier at Odfjells hovedkontor i Bergen ble informert om hendelsen umiddelbart.

Angrepet varte i 45 minutter. Odfjell har 90 skip i drift, og ifølge Hammer passerer rederiets skip gjennom Adenbukta flere ganger månedlig.

Skjøt mot broen

Piratene skjøt mot broen og flere vinduer skal ha blitt ødelagt etter å ha blitt truffet av prosjektiler.

Mannskapet på Odfjell-skipet gjorde en rekke tiltak for å stå imot angrepet fra piratene og brukte blant annet vannkanoner vannslanger for å hindre at de bordet skipet.

Den spanske fregatten hadde allerede et helikopter i luften og dette ankom tankeren bare ti minutter etter piratangrepet startet. Helikopteret avfyrte advarselsskudd mot piratene. Det ble også skutt fra fregatten. Et bordingsteam med spanske soldater gikk om bord og gjennomsøkte båten. Det skal ha blitt funnet våpen om bord, ifølge EU Navfor.

Etterlyser politiske tiltak

  • Da helikopteret kom, skjønte piratene at de ikke ville klare det. De prøvde å rømme, men ble innhentet av det spanske militærfartøyet, sier Hammer.

Dette er første gang Odfjell sine skip kommer så nær strid med pirater.

— Vi føler oss veldig ukomfortable med hele situasjonen. Det er fortvilende at problemet ikke får en permanent løsning. Risikoen er blitt mindre med militær tilstedeværelse, men hele piratvirksomheten burde vært eliminert gjennom politiske tiltak, sier Hammer.