En enstemmig nominasjonskomité snudde listen nærmest på hodet da de i går kveld avholdt sitt siste møte. Mens Bakke fikk førsteplassen og Hagesæter femteplassen i forrige runde, var det Bakke som denne gangen ble degradert til den forsmedelige femteplassen. Det betyr trolig slutten for Bakkes drøm om å bli stortingsrepresentant.

Rent bord

Nå kom det ikke som noen overraskelse at Hagesæter ville gjøre det bedre i andre runde enn det han hadde gjort i første. Lokallagenes tilbakemelding på det første listeforslaget var entydig:

Av de 22 lokallagene som avga innstilling før siste møte i nominasjonskomiteen, hadde 14 gitt Hagesæter førsteplassen, fem ville ha Austevoll-ordfører Helge André Njåstad, mens Bakke bare fikk støtte fra to – Bergen og Kvam Frp.

Det kom likevel som en overraskelse at den erfarne stortingsrepresentanten skulle gjøre rent bord. Men nominasjonskomiteen opplevde at den ikke hadde noe valg. Som et medlem av komiteen uttalte i går kveld:

— Det var vanskelig å skulle gå mot en så tydelig tillitserklæring.

Mistet støtte

Flere store lokallag hadde ikke behandlet det første listeforslaget fra nominasjonskomiteen. Det gjaldt blant andre Os og Askøy Frp, som har henholdsvis syv og fem delegater på nominasjonsmøtet. Disse lokallagene har vært regnet som sikre støttespillere for Bakke.

Men etter det BT får opplyst fra kilder i partiet, var denne støtten i ferd med å smuldre opp. Nominasjonskomiteen skal ha fått signaler fra Bakkes støttespillere om at den ikke hadde noe annet alternativ enn å plassere Hagesæter på topp. Også Bakke selv skal ha vært innforstått med det.

BT var i går kveld i kontakt med ordfører Terje Søviknes i Os. Han ville ikke kommentere innstillingen fra nominasjonskomiteen.

Krise for Bergen

For Bergen Frp er denne innstilling svært alvorlig. Annenplassen går til Helge André Njåstad. BT er kjent med at det i komiteen ble gjort forsøk fra Bergens medlemmer på å fremme en bergensk kandidat på denne plassen, men dette fikk ikke støtte og forslaget rant ut i sanden.

Deretter foreslo Bergens medlemmer i nominasjonskomiteen Torkild Åmland fra Bergen tredjeplassen. Det skal ha skjedd i samråd med Gunnar Bakke. Men stortingsrepresentant Laila Reiertsen fra Os vant kampvoteringen med fem mot fire stemmer.

Åmland ble tildelt den usikre fjerdeplassen av en enstemmig nominasjonskomité. Frp har i dag fire representanter på Stortinget, men meningsmålingene så langt gir partiet to sikre plasser. Tredjeplassen blir kampplassen, fjerdeplassen er høyst usikker. Blir dette forslaget stående etter nominasjonsmøtet i desember, kan Bergen Frp risikere å ikke være representert på Stortinget fra 2013. I denne perioden er to av partiets fire representanter fra Bergen.

Hemmelig innstilling

Innstillingen fra nominasjonskomiteen er hemmelig og skal først offentliggjøres av fylkesstyret på mandag. Nominasjonskomiteens leder, Stig Høgholm fra Bergen, ville i går ikke kommenter listeforslaget. Det ville heller ikke stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter og byråd Gunnar Bakke.

Frps nominasjonsmøte avholdes i Bergen 8. desember.

Er dette Frp-mannskapet godt nok til å markere seg i rikspolitikken?

SLAGEN MANN: Gunnar Bakke tapte slaget om førsteplassen på Frp Hordalands stortingsliste.
jo straube