• Ikke kast den gamle, hullete strikkegenseren din. Den kan redde liv i Kashmir, sier Jan-Erik Knudsen hos Fretex.

I Stavanger har Fretex en fabrikk som forandrer gamle gensere eller andre ullplagg til nødhjelpstepper. Klærne blir revet i småbiter og omgjort til fyllstoff i teppene, forteller Jan-Erik Knudsen.

Kirkens Nødhjelp og Norges Røde Kors kjøper alt Fretex klarer å produsere. Men nå er Fretex-lageret tomt etter at de har sendt av gårde 30.000-40.000 nødhjelpstepper den siste tiden.

I Pakistan er vinteren på vei, og i fjellene er det kuldegrader om nettene nå. Der prøver tre millioner mennesker å overleve etter at de ble husløse i jordskjelvet. Behovet for hjelp, også nødhjelpstepper, er derfor enormt.

— Vi kan ikke dekke hele behovet, men vi må levere alt det vi kan, sier Marianne Preus Jacobsen i Kirkens Nødhjelp.

Varme nødhjelpstepper

Det er en veldig enkel prosess å lage disse nødhjelpsteppene. En pose av polypropylen blir fylt med oppflisete gensere og andre klesrester. Deretter blir det sydd sammen til et slags bobleteppe. I Fretex-butikken i Lars Hilles gate koster dette teppet 50 kroner.

— Det er godt og varmt, sier Jan-Erik Knudsen, som selv har prøvd teppet som liggeunderlag på telttur.

— FN stiller visse krav til isolasjonsevne, og våre tepper har høyere varmeverdi enn disse kravene, legger han til.

— Teppene har veldig bra kvalitet, og holder godt på varmen selv om de blir fuktige. De har også et veldig bra trekk, sier Erling Kvernevik, seksjonssjef for Nødhjelp i Norges Røde Kors.

Også de kjøper nødhjelpstepper fra Fretex.

— Vi prøver å handle lokalt for å støtte landets egne produsenter, men Fretex-teppene er rimelige, selv på verdensbasis, så av disse kjøper vi alt de kan produsere.

Ikke kast genseren!

Etter jordskjelvet i Kashmir har Norges Røde Kors delt ut 344.000 tepper av alle typer, og nå er lageret deres tomt. Men behovet er enormt. Etter deres siste opplysninger er tre millioner mennesker husløse, så telt og tepper er det som virkelig trengs nå.

Hver uke får Fretex inn 25 tonn klær fra de seks butikkene sine i Bergen og på Voss, og fra klesboksene. Av dette er 30 prosent svinn. Det kan være papp, papir, plast, våte eller oljete plagg. Resten blir enten solgt i butikkene, eller gjort om til andre produkter.

På Fretex-lageret på Midttun blir alt sortert, og ullstoffene sendt videre til Stavanger.

— Vi er veldig glad for at folk selv sorterer samvittighetsfullt, men mye som blir kastet i bosset kan vi sannsynligvis bruke, sier Jan-Erik Knudsen.

— Vi ønsker fine ting til butikken, og slitte plagg til blant annet nødhjelpstepper. Det gjør ikke noe at genseren er hullete, bare den er ren. Men vi vil ikke ha skitne plagg. Heller ikke våte. Er noen plagg i en sekk våte, må vi dessverre kaste alt. Da blir denne sekken bare en utgift for oss hos BIR. Men alt annet tar vi gjerne imot. Fleecegensere, sengetøy, T-skjorter, ja stort sett det aller meste kan brukes på en eller annen måte, enten til pussefiller, som nye råstoffer eller til nødhjelpstepper, forteller Jan-Erik Knudsen.

100 år i år

Fretex er eid av Frelsesarmeen, og fungerer som en attføringsbedrift. I Hordaland, det vil si Bergen og Voss, sysselsetter de 120 personer på ulike tiltak.

Det betyr at alt folk leverer inn har en misjon. Det skal sorteres, fraktes, behandles og produseres, alt av folk på attføring. I tillegg kommer mye til nytte for folk i nød, som i øyeblikket til jordskjelvrammede i Pakistan.

— Det er egentlig et under at vi klarer å holde i gang en så stor bedrift, der vi kan gi så mange et tilbud om arbeid og ny tro på fremtiden, sier Jan-Erik Knudsen.

  • Her kan de få de seirene de trenger for å gå videre i livet.
KAMP OM LIVET: Skal Anser Khalid i landsbyen Ajer Bagh overleve, må hun ha hjelp til mat og varme. Og det haster. FOTO: AFTENPOSTEN
UTGÅTT PÅ DATO: Selv om genseren er både gammel og grå, har den en verdi som råstoff til nye varme produkter. FOTO: ARNE NILSEN