Høyre og Arbeiderpartiet er jevnstore på BTs og NRK Sogn og Fjordanes partibarometer for Sogn og Fjordane for august. Med en oppslutning på 26,9 prosent og 26,7 prosent leder de med mer enn tolv prosentpoeng på Senterpartiet – som får en oppslutning på 14,3 prosent.

Den klare ledelsen gir Arbeiderpartiets 2.-kandidat Tor Bremer håp om å kapre stortingsplassen fra Liv Signe Navarsete.

— Sp har på dette tidspunktet tradisjonelt lagt godt over 20 prosent. Hvis dette blir stående er det et katastrofevalg for dem, sier Bremer.

Han mener det skal svært lite til for å kapre Sp-lederens plass på Stortinget.

— Vi snakker om under 1000 stemmer for å frarøve Senterpartiet mandatet. Det tror jeg vi klarer, fortsetter Bremer (Ap).

— Ap gjør det tradisjonelt godt på slutten. Denne målingen er en skikkelig vitamininnsprøyting for oss, sier Bremer, som også legger til at han føler seg trygg på at Navarsete vil vinne et eventuelt utjenvingsmandat om den faste plassen skulle ryke.

Slipper med skrekken

Per dags dato virker Ingrid Heggø (Ap) fra Høyanger og Bjørn Lødemel (H) sikre på en ny periode på Stortinget. Høyres 2.-kandidat Bjørn Hollevik håper å slå følge.

— Å slå ut Liv Signe Navarsete ville vært gledelig. Blir vi dobbelt så store som dem, klarer vi det. Nå handler det bare om desimaler, sier Hollevik.

Trolig handler utsagnene fra Bremer og Hollevik vel så mye om mobilisering og taktikk enn realiteter. Valgekspert Knut Henning Grepstad levner Høyre og Ap små sjanser til å sikre seg mer enn ett mandat.

ØYNER HÅP: Aps Tor Bremer (i midten) sammen med toppkandidat Ingrid Heggø (Ap) og tidligere fylkesordfører Nils R. Sandal (Sp). Nå spår Bremer katastrofevalg for Sp.

— Det er to ting som kan true Senterpartiets mandat nå. Det ene er hvis Frp går forbi Sp, og det er det ingenting som tyder på. Det andre er at et av de to største partiene kommer over 30-tallet, og at Sp i tillegg går litt ned. Det mener jeg også er usannsynlig.

Han legger til:

— Ut fra denne målingen tror jeg Navarsetes mandat er sikret. En skal også ha i mente at Sp har tradisjon for å mobilisere mot slutten, samt at Ap ikke har for vane å oppnå resultat særlig over 30 prosent i Sogn og Fjordane.

Langt bak

Meningsmålingen bærer likevel bud om at Senterpartiet er på vei mot å gjøre et svært dårlig valg. I 2009 kapret Navarsete 25,2 prosent av stemmene. Nå er partiet over ti prosentpoeng bak.

— Etter å ha fulgt mange valgkamper i Sogn og Fjordane, er jeg sikker på at vi vil få til et bedre resultat. Vi er ganske flinke til å vinne velgere i sluttspurten, sier generalsekretær i Senterpartiet, Knut M. Olsen fra Jølster.

- Er det grunn til bekymring?

— Vi har ett fokus og det er å sikre mandatet vårt.

Han vil ikke kommentere utsagnene fra Høyre og Ap.

— De må gjerne bruke tid på å spekulere. Vi har fokus på politikken.

Vanskelig for Frp

Fremskrittspartiet går frem 1,7 prosentpoeng til 9,7 prosent på målingen. De er likevel langt fra valgresultatet i 2009 da de fikk 15,8 prosent og sikret Åge Starheim en ny periode på Stortinget. For de andre partiene er det små endringer.

— Det som først og fremst er interessant med denne målingen, er at det er veldig lite bevegelse fra tidligere. Det kan indikere at det ikke er kommet frem noe i valgkampen i Sogn og Fjordane som er spesifikt for fylket. Det er ikke noen temaer her som engasjerer mer enn hovedspørsmålet, regjeringsspørsmålet. Men det er verdt å legge merke til at det begynner å haste for Sp dersom de skal komme opp på valgresultatet for fire år siden, sier valgekspert Knut Henning Grepstad.

SLIPPER MED SKREKKEN: Liv Signe Navarsete sliter på hjemmebane, men sikrer trolig mandatet. Valgekspert levner Høyre og Ap små sjanser til å frarøve mandatet hennes. Hvem som stikker av med utjevningsmandatet, er mer usikkert.