Apotekene på Sotra har solgt 650 behandlingsenheter mot hodelus, siden i fjor høst.

Hodelus hos skolebarn

Det er «Ditt Apotek» i Sund kommune som troner salgstoppen i Norge med 180 solgte hodelusbehandlinger, skriver Vestnytt.no.

I 2011 sjekket Folkehelseinstituttet hvor i Norge skolebarn var mest utsatt for hodelus. Den gang var det Bergen og Oslo som endte øverst på listen.

— Vi har hatt stor pågang, og har i perioder vært utsolgt for behandlingsenheter mot hodelus, sier Rosa Nguyen i Apotek 1 i Skogsvåg til Vestnytt.

En analyse av tallene viser at det er solgt 470 behandlingsenheter i Fjell kommune til en befolkning på over 23.000.I mens er det solgt 180 enheter til en befolkning på om lag 6000.

— Jeg kan bekrefte at flere av skolene i Sund har slitt med hodelus siden tidlig i høst. Hodelusen virker til å være mer resistent og vanskeligere å behandle nå enn tidligere, sier helsesjef Svanhild Forland (bildet) i Sund kommune.

Resistente hodelus

Det selges mange midler til behandling av hodelus via apotek, helsekostbutikker og internett. I utlandet har undersøkelser vist at lusene er blitt resistente mot flere midler, og det myldrer av gode behandlingsråd på internett. Det meldes stadig rapporter om hodelus som blir resistens mot hodelusmiddel.

Malation og permetrin er to middel mot hodelus som selges i Norge.

— Midlene virker som nervegifter på lusene, men de senere årene har det fra mange land blitt rapportert om resistens mot disse stoffene. Selv om det er mye resistens mot et middel i ett land kan midlet virke helt fint i et annet land. I Norge har vi sett tegn på resistens mot permetrin, men foreløpig ser det ut til at produkter med malation har god effekt, skriver Folkehelseinstituttet.no.

Det er bare er de som har fått påvist hodelus som skal ta behandling ifølge Apotek1.

Les mer om hodelus på Folkehelseinstituttet sine nettsider.