– Vi var så lykkelige da vi fikk beskjeden om at vi skulle få ny hall. Så plutselig var hallen forsvunnet fra budsjettet i høst, sukker fungerende rektor Sissel Hansen ved Hop ungdomsskole.

Hun viser oss rundt i gymsalen fra 1959, preget av slitt parkett og trangboddhet. Taket er for lavt til volleyball, og guttene og jentene må dusje etter tur.

Det vil si, for tiden er ikke salen lenger i bruk som gymsal, men som klasserom. Elevene busses til Fana stadion og Slåtthaug for å ha gym. Det koster skolen årlig 200.000 kroner og mye stress.

Stadige utsettelser

Jubelen var derfor stor da bystyret i desember i fjor ga Hop A-prioritet i skolebruksplanen. Lovnaden var en ny idrettshall som kunne brukes både av skolen og Hop Basket. Alle de 19 skolene som fikk A-prioritet skulle stå ferdig innen 2010, lovte bystyret.

Siden har byrådet utsatt den ene skolen etter den andre. Da det forrige byrådet la frem sitt budsjettforslag i september, varslet daværende oppvekstbyråd Hans-Carl Tveit (V) at fem skoler måtte skyves på, på grunn av at byggemarkedet var sprengt.

Onsdag leverer det nye byrådet sitt budsjettdokument. Lite tyder på at det blir fortgang i sakene da.

– Jeg kan ikke forespeile noen at vi kommer med altfor dyre julepresanger. Vi vil neppe unngå å få kritikk, sier oppvekstbyråd Tomas Moltu (KrF).

Så langt er det kommet signaler om at åtte av de 19 skolene må utsettes. Begrunnelsen som går igjen er «for å dempe driftskonsekvensene av det omfattende investeringsprogrammet».

Kostnad: En milliard

– Det er ikke et reelt argument. Det kan jo ikke være overraskende at det kommer driftskonsekvenser når man bygger nytt. Jo lenger de venter, jo høyere blir byggekostnadene, sier Vibecke Mehn-Andersen, leder i Foreldrearbeidsutvalget ved Hop ungdomsskole.

Forrige måned var hun og representanter for Hop Basket på besøk i oppvekstkomiteen for å overbevise dem om nødvendigheten av hallen. Nå håper hun på en tidlig julegave onsdag, men er ikke veldig optimistisk.

– Den vil koste 30 millioner, men da sparer man transportutgifter og kan leie den ut på kveldstid, sier hun.

Totalt har de A-prioriterte tiltakene en kostnad på rundt én milliard kroner, en sum som trolig har vokst betydelig siden i fjor. Oppvekstbyråden medgir at det er umulig å oppfylle tidsplanen.

– Men skolebruksplanen står ved lag. Vi gjør vårt beste for å oppfylle intensjonene så raskt som mulig, sier Moltu.

Haller uten dekning

– Betyr det at bystyret var for optimistiske da de vedtok skolebruksplanen i fjor?

– Vi må forholde oss til at byggekostnadene har økt kraftig. Det er mange prosjekter som skal ha mye penger, og det merker jeg godt.

Et av problemene er hallene som bystyret i fjor utvidet fra små volleyballhaller til basket— eller flerbrukshaller, slik som på Hop.

– Det dro kostnadene opp, og man hadde ikke inndekning for alt, sier Moltu.

  • Hva synes du om politikernes innsats? Diskuter saken her!
UBRUKELIG: Fungerende rektor Sissel Hansen ved Hop ungdomsskolemå trolig leve med en ubrukelig gymsal i mange år til.
Gymsalen på Hop skole fungerer i dag som klasserom.