Dampskipet «DS Oster» braste på grunn ved Dyrholmen i Fitjar i juni i fjor. Nå er det klart at styrmannen som stod til rors under ulykkesseilasen slipper straffeforfølging.

Grunnstøtte på jubileumstur

– Straffesaken mot styrmannen på «DS Oster» er henlagt etter bevisets stilling, sier politiadvokat Sidsel Tunestveit ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Hun har hatt saken til vurdering etter at det ble slutt på tradisjonelle sjøforklaringer i regi av sjøfartsinspektøren i fjor sommer.

DS Oster var på vei til sitt «fødested» Kristiansand i forbindelse med skipets 100-års jubileumsfeiring, da det grunnstøtte med 16 personer om bord 18. juni i fjor.

– Valgte kronglete rute

Politijuristen er kritisk til valget av farlei, men finner at styrmannen ikke var tilstrekkelig uaktsom til at det var grunnlag for å reise straffesak etter Skipssikkerhetsloven.

– Styrmannen gjorde et valg ved Dyrholmen om hvilken lei han skulle velge. Den ruten han valgte var den mest kronglete og vanskelige, men valget ble tatt på bakgrunn av de kart han hadde tilgjengelig.

– Må lære

Styrmannen var ikke klar over henleggelsen da bt.no ringte.

– Jeg reagerer ikke noe spesielt på det. Hvis du snubler på gaten, skal du da straffes?

– Politiet er kritisk til ruten du valgte. Hva tenker du om det?

– Det får være politiets tolkning.

Styreleder Tor Bjørgaas i veteranbåtlaget mener det høres fornuftig ut at politiet har henlagt saken.

– Det var uheldig å gå gjennom det sundet, men vi må trekke lærdom av det og unngå slike hendelser i fremtiden. Vi kommer i alle fall ikke til å velge den ruten igjen, sier han.

OVE OLDERKJÆR