Helsetilsynet er nå ferdig med granskningen av saken, og har ikke funnet noe kritikkverdig.

Sjokkert og fortvilet

— Akkurat nå er jeg bare sjokkert og fortvilet og svært usikker på hva vi skal gjøre videre. Jeg vet bare at dette kan vi ikke godta. Vi kan ikke stoppe med dette.

Det sier Maritas mor, Ingeleiv Kolås etter at hun ble informert om Helsetilsynets konklusjon i går ettermiddag.

Strid om fakta

Familiens advokat, Pål Magne Bakka, sier at det foreløpig er for tidlig å si hvilke skritt han vil råde familien til å ta videre. Men han understreker at det foreligger tvist om fakta i saken, og at dette overhodet ikke er tatt hensyn til i den granskningen som nå er avsluttet.

Uventet sykdomsforløp

I granskningsrapporten heter det at det er svært uvanlig at kneskader fører til blodpropp, og at sykdomsforløpet var uventet. Jenten hadde ingen typiske funn eller symptomer på blodpropp i legg eller lunge. Det er derfor ikke kritikkverdig at helsepersonalet ikke stilte diagnosen tidligere, mener Helsetilsynet.

Jenten pådro seg en kneskade og som komplikasjon til dette fikk hun blodpropp i leggen. Blodproppen ble ikke diagnostisert, og førte senere til blodpropp i lungen, som var den direkte årsak til dødsfallet.

Døde etter fall på ski

17-åringen ble sjekket en rekke ganger etter fallet i skiløypen. Hun var gjentatte ganger til undersøkelser ved sykehuset på Voss, og hun ble også sendt til skanning i magnettomograf i Bergen. Ikke ved noen av disse undersøkelsen ble det oppdaget at hun hadde en blodpropp i benet, selv om hun hadde store smerter og vanskeligheter med å gå.

Om kvelden 24. mai i fjor falt hun om på en fjelltur, og ble sendt til sykehuset på Voss i hui og hast. Men da var det for sent. Hun døde samme natt.

Etterforskning fortsetter

Granskningen som Helsetilsynet i Hordaland nå har gjennomført, har hatt to formål:

  1. Å skaffe informasjon til politiet i forbindelse med politianmeldelsen som foreldrene innleverte etter dødsfallet.
  1. Å vurdere om det var grunnlag for å opprette tilsynssak mot noen av dem som var involvert i behandlingen.

Politiinspektør Svein Erik Krogvold ved Hordaland politidistrikt sier at etterforskningen vil gå sin gang uavhengig av rapporten som nå foreligger.

Føler ingen lettelse

På sykehuset på Voss har personalet tatt konklusjonen fra Helsetilsynet til etterretning.

— Vi følte at behandlingen vi ga pasienten var forsvarlig. Dette er nå blitt bekreftet. Men utfallet var dypt tragisk. Derfor føler vi ingen lettelse i dag, sier sykehusdirektør Rolf Abrahamsen. Han uttaler seg på vegne av dem som behandlet Marita Prestegård.

Abrahamsen opplyser at han personlig har hatt flere møter med familien.

— Jeg vet at familien følte at vi burde ha reagert annerledes. Det må vi ta lærdom av. Ut over dette har vi ingen kommentarer, sier han.