— Må alle innbyggere dø i Bagdad, sa den ene irakeren til den andre.

Da smalt det.

Den 9. april i år var Saddams fall et faktum. Utenfor Nygård skole i Bergen jublet irakiske elever over invasjonen av Bagdad. En iraker var særlig glad. Han gratulerte sine landsmenn med dagen, og føyde til at han håpet amerikanerne ville være riktig så hardhendte.

Den glade iraker feilberegnet sitt publikum. Blant elevene var nemlig en 59 år gammel bonde hvis brødre og nærmeste familie bodde i Bagdad.

— Han kunne ikke si noe mer provoserende enn at hele Bagdad bør dø, når 19 av min klients nærmeste familiemedlemmer bodde i byen, mener bondens forsvarer, advokat Jannicke Keller-Fløystad.

På det punktet er Bergen tingrett enig. De fant bonden skyldig i å ha slått den glade iraker flere ganger i ansiktet. Etterpå løp han etter ham med en grønnsakskniv og ropte at han skulle drepe ham.

Aktor la ned påstand om 45 dagers ubetinget fengsel for bonden, men retten synes en betinget straff er nok. Dommerne mener det er forståelig at han ble provosert, og at han befant seg i en "ekstraordinær situasjon" på grunn av invasjonen av Irak.