Den nye europaveien mellom Svegatjørn og Rådal skal halvere reisetiden mellom Bergen sentrum og Osøyro.

Over halvparten av prosjektet skal betales av bompenger. Disse skal kreves inn på de tre veiene som nesten parallelt vil krysse kommunegrensen mellom Os og Bergen: Fylkesvei 163 fra Lysefjorden til Fanafjellet, på den nye E39, og ved dagens E39. Dyrt for få

Nå vil byrådet i Bergen søke fritak for innbyggerne ved kommunegrensene ved Lysefjorden og mellom Søfteland og Kaland.

— Ellers hadde det blitt en betydelig kostnad for noen veldig få. De er avhengige av å krysse bommen for å komme seg til nærbutikken, sier Lisbeth Iversen (KrF), byutviklingsbyråd i Bergen.

Samtidig vil de ha minimal nytte av den nye E39, ifølge både beboere og byråd. Dermed ville de ha måttet betale for en vei få av dem ville brukt.

— Tilfredse

Søknaden om fritak vil bli sendt Samferdselsdepartementet. Det skjer etter at departementet i april ga innbyggerne i bygdene Være og Klett i Trondheim tilsvarende fritak.

— Vi er veldig tilfredse med at byrådet imøtekommer oss på denne måten, sier Arne Stadheim i Aksjonsgruppen for Nordvik.

Fritaket vil bare gjelde de nærmeste beboerne rundt kommunegrensene. Skal de kjøre den nye E39 fra Svegatjørn til Rådal, må de betale på linje med andre.

Iversen sier hun tror fritakssøknaden vil ha gode sjanser i Samferdselsdepartementet.

Rett å la dem slippe bompenger? Si din mening!