• Jeg blir irritert på sånne som slipper hundene sine løs. Selv gjør jeg det aldri, sier Alf Einar Hernes. Han har ikke bare én hund - som vanlige folk - men tretten!

— Det finnes mye useriøst hundehold. Mange skulle aldri hatt hund, sier Alf Einar Hernes (34).

Dessverre har han rett. De siste dagene har BT omtalt to hundeeiere som begge hadde flust med hunder rundt seg. Den ene bor i Bergen og hadde 34 hunder stuet sammen i små bur. Denne uken ble hun anmeldt for dyremishandling. Den andre bor i Vest-Torpa i Oppland. Hun hadde 25 bikkjer. Torsdag angrep og drepte fire av dem en syv år gammel gutt.

Lidenskapelig hundekjører

Alf Einar Hernes har også flere hunder enn det som er vanlig. Men han driver det mange vil kalle et seriøst hundehold. 34-åringens store lidenskap er hundekjøring med slede. Han eier 12 polarhunder, og har én i pensjon. Med hundene fastspent foran seg kan Alf Einar Hernes suse over vidda i 35 kilometer i timen.

Det er helt stille når vi ankommer huset til Alf Einar Hernes, samboeren Annegull Børve og ungene Jostein (9) og Anette (4) i et byggefelt i Eidfjord. Ingenting tyder på at 13 store, kraftige hunder, proppfulle av energi, holder til på samme tomten. Først når vi kommer bak treveggen der hundene holder til, begynner lurvelevenet. De 13 hundene er fordelt i fire innhegninger. De løper rundt, hopper opp på nettingveggene, stirrer intenst og gjør iltert. De er sannsynligvis glade for å få besøk.

— Jeg passer godt på at hundene er forsvarlig gjerdet inne. Ingen unger får nærme seg hundene uten at voksne er med. Alle hunder kan være farlige. Det går ikke an å stole hundre prosent på noen hund. Men jeg er trygg på mine, sier Alf Einar Hernes.

Ikke kosehunder, akkurat

Alf Einars hunder gir ikke labb. De hører ikke etter hvis du sier «sitt». De har aldri prøvd å hente en kvist som eieren har kastet fra seg. De går ikke i bånd. Disse hundene er avlet frem med ett formål, nemlig å dra en slede gjennom snøen. Til det formålet er de nærmest perfekte.

Gi dem fisk, slakteavfall og tørrfôr, og hundene kan holde det gående i 18 mil av gangen i mange minusgrader og dyp snø, kun avbrutt av korte pauser.

Forrige helg deltok Alf Einar Hernes og familien i hundeløp på Golsfjellet. Neste helg skal de til Røros. Hundene får mye trening. I høst- og vintersesongen blir det fire økter i uken, resten av året litt mindre. Alf Einar Hernes bruker all sin fritid på hundesport.

En livsstil i naturen

— Han kommer til å holde på til sin døyan dag, sier samboer Annegull Børve.

— Jeg legger opp livet mitt etter hundene. Det er blitt en livsstil. Jeg har alltid hatt hund. Polarhunder begynte jeg med da jeg var 17-18 år gammel, sier Hernes.

For ham er det naturopplevelsene i fjellet som er det viktigste. Og samspillet mellom menneske og hund.

— Hadde ikke Alf Einar hatt de hundene hadde han ikke vært så kjekk å bo i lag med. Han var blitt frustrert hvis han ikke kom seg opp på fjellet. Han er ikke typen som sitter i sofaen og drikker kaffe, sier Annegull Børve.

Og Alf Einar Hernes protesterer ikke.

HUNDENES BESTE VENN: – Unger kommer ikke inn her uten av voksne er til stede, sier Alf Einar Hernes. Han har 13 polarhunder. De fleste er av typen Alaska husky, men han har også grønlandshund.
Foto: Oddleiv Apneseth