Fra mandag kan du ikke lenger kjøpe frimerker, ta ut penger eller sende pakker fra hovedpostkontoret i sentrum. Hele Bergen postgård skal bygges om, og i mellomtiden må kundene gå til to midlertidige kontorer i sentrum — Rozenkrantzgaten og DnB-bygget ved Torgallmenningen.

— Vi skal klare å gi de samme tilbudene, men fra andre og mindre lokaler, sier fungerende leder på postkontoret, Terje Stura.

Skrankene ved hovedpostkontoret blir stående frem til helgen, men bak i lokalene er det halvfulle kartonger, sammenlagte reoler, tomme gulv og folk i arbeid over alt.

— Hvor mange vi har i sving? ý Mange, slår Stura fast. Ti innleide for anledningen, pluss de ansatte.

«Jeg er nesten inventar»

Noe må settes på lager, andre ting kastes.

— Vi finner utrolig mye gammelt her, og det er vanskelig å vite hva vi skal ta vare på, sier Eldbjørg Foss Iversen og viser Terje noen nøkler som hun lurer på om hun skal kaste eller spare. Eldbjørg har jobbet i Posten siden 1972, og vært med på mange rare forandringer og omveltninger.

— Jeg er jo nesten for inventar å regne, ler veteranen. Om tre uker er det slutt for Eldbjørg sin del, og hun gleder seg til å innta pensjonistenes rekker. Stelle hagen, og kanskje til og med begynne å strikke til barnebarna.

— Hva synes du om forandringene her?

— Det er kjekt, det. Vi må ha litt action og fremdrift. Men effektiviseringen som kom for fem-seks år siden kunne de hatt meg spart for, sier den spreke damen.

Hun slutter ikke helt i Posten. Revygruppen kommer til å ha glede av henne i mange år fremover.

Unngikk brakkene

De to midlertidige postkontorene blir altså i DnB-bygget i Torgallmenningen 2, pluss Rosenkrantzgaten 3. I DnB-bygget får du råd og veiledning om lån og sparing, kjøpt frimerker og valuta, samt utført postbanktjenester. I Rosenkrantzgaten blir det inn- og utlevering av pakker og rekommandert post, pluss postbanktjenester. Postboksene blir plassert der.

Planen var egentlig at Posten skulle flytte inn i brakker før det nyoppussede postbygget står klart i august.

— Jeg er glad vi slipper å være i brakker. For to uker siden fikk vi beskjed om at vi kunne leie lokalene her i DnB, og det er mye bedre, sier Stura.

Frem til da blir det knallhard jobbing. At lokalene i DnB-kjelleren skal være klare til postbruk mandag, er i grunnen vanskelig å forstå.

— Da skulle dere sett hvordan det så ut her for en uke siden, sier Sture ý som er overbevist om at ting skal være klare mandag.

Bemanningen blir like høy. Og på dørene til hovedpostkontoret vil du finne kart og forklaring, så du finner frem til de midlertidige lokalene. Er du rask, treffer du Eldbjørg også.

MED PÅ LASSET: Flyttesjauen er i full gang på hovedpostkontoret. Fra mandag og frem til august blir hovedpostkontoret stengt, og kundene må benytte seg av to midlertidige kontor i sentrum. Eldbjørg Foss Iversen finner mye rart når hun rydder i de gamle posttingene.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ