• Foreldre som vil kjøre ungene helt til skoledøren og skaper trafikkfeller for andre.
  • Foreldre som skal fort på jobb etter levering på skolen, og nær kjører ned andre barn.
  • Foreldre som lar ungene sitte uten bilbelte eller på fanget i bil til skolen.

Dette er vanlige situasjoner for politi og Trygg Trafikk hvert år ved skolestart.

— Glemmer andre barn

Neste uke er titusenvis av elever på vei til skolen igjen. Mange er bare fem og et halvt og seks år gamle, og skal til skolen for første gang. Da står uniformert politi ved de fleste skoler for å prøve å oppdra foreldrene. For de er de som er den største faren for barna.

— Mange foreldre er omsorgsfulle overfor sine egne barn, men glemmer helt de andre som er på vei til skolen, sier politioverbetjent Svein Bjørn Losnegård ved forebyggende seksjon ved Bergen sentrum politistasjon.

- Ikke små voksne

— Noen parkerer i fotgjengerfelt for å følge sin unge og glemmer at bilen skaper farlige situasjoner for andre. Når vi påpeker dette blir de gjerne bare sure og ser ikke problemet, sier Losnegård.

— Mange glemmer at synet til de minste barna ikke er utviklet. De har overhodet ikke oversikten og klarer ikke å bedømme avstander. De er ikke voksne i miniatyr, advarer politioverbetjenten.

Som fylkessekretær for Trygg Trafikk i Hordaland har også Arne Aase sett litt av hvert på skoleveien.

To barn i en sele

— For noen år siden ble noen foreldre tatt med promille, i for høy fart. De skulle til skolen og levere barna, sier Arne Aase.

Tre av fire foreldre sikrer barna sine i bil, men halvparten gjør det på en uforsvarlig måte.

— Noen fester barna i setet, men glemmer å feste setet i bilen. Noen lar dem ha setebeltet under armen, noe som er svært farlig. Andre putter to barn i en sikkerhetssele eller lar dem sitte fremme på fanget, sier Arne Aase.

Også etter at barna er levert, er noen foreldrene trafikkfarlige. Da har de det så travelt at de kjører for fort og risikerer å kjøre ned andres barn.

Kilder: Politioverbetjent Svein Bjørn Losnegård ved Bergen sentrum politistasjon og Arne Aase, fylkessekretær i Trygg Trafikk i Hordaland.

Kilde: Utdanningsavdelingen hos Fylkesmennene i Hordaland og Sogn og Fjordane.