— Får ikke våre folk annenhver plass på kommunevalglisten i Bergen, blir det blodbad, sier en aktiv aktør i Frp-miljøet. Flere i Fremskrittspartiet håper maktkampen blir avgjort ved forhandlingsrommet bak lukkede dører. Blir de ikke enige er det duket for nye runder med hurlumhei i full offentlighet.

Ren maktkamp

Striden står om to viktige posisjoner. Topplass som heltidspolitiker i Bergen og en noe mindre attraktiv plass som listetopp ved fylkestingsvalget. De stridende parter tilhører to ulike fløyer. Den ene sverger lojalitet til partiledelsen, Liv Røssland og Arne Sortevik. Den andre grupperingen er noe vanskeligere å plassere i forhold til partiet sentralt, men de to stortingsrepresentantene Karin Woldseth og Gjermund Hagesæter er i den sentrale aktører. Politisk sett er det vanskelig å oppdage den store forskjellen dem imellom.

«Kupere» i sving

Etter forrige kommunevalg ble fløyene synlig for all verden. Arne Sortevik, som stod øverst på Frps liste i Bergen, ble en høstdag vraket som gruppeleder. Den langt mer ukjente Karin Woldseth ble av et knapt flertall i bystyregruppen valgt til leder. Frontfigurene Arne Sortevik og Liv Røssland raste og var satt på sidelinjen. «Kuppet» rystet partiledelsen i Oslo, som straks sendte Siv Jensen til Bergen som ryddepike. En hemmelig avtale sikret begge fløyene makt og innflytelse. Sortevik ble gruppeleder, Karin Woldseth ble bydelsstyreleder i Åsane og Frp-gruppene i bystyret falt tilsynelatende til ro. Etter at Sortevik og Woldseth tok sete på Stortinget, er nye maktposter ledig.

For øyeblikket er det ingenting som truer Liv Røsslands posisjon som partiets førstedame. Men på plassen bak henne, er det flere om beinet. Gunnar Bakke, fra hennes egen fløy, og bydelsstyreleder i Åsane, Arvid Blommedal, fra den andre fløy, vil begge ha plassen.

Os viktigere enn fylket

De som ønsker Blommedal fremfor Bakke, mener freden kan sikres ved å tilby Bakke en sentral rolle i fylkespolitikken. Problemet er bare at han der møter nye utfordrere. På Askøy sitter Roald Steinseide klar til å toppe listen, og fra Os kommer Terje Søviknes.

I Hordaland Frp har de fleste for lengst tilgitt Søviknes hans eskapader. Den høyt profilerte Os-ordføreren er av mange ønsket øverst på Hordaland Frps valgliste.

Men det er en posisjon Søviknes neppe vil slåss hardt for. Fløyen som kuppet i Bergen for tre år siden, vet godt at Søviknes ikke vil risikere en ny opprivende strid om sin egen person knappe året før et nytt valg. For ham er det viktigere å få ny tillit hos velgerne i Os, enn å ha førsteplassen i fylket. Søviknes kan være fornøyd med både tredje og fjerde plassen på fylkestingslisten. Det gir åpning for både en Gunnar Bakke og en Ronald Steinseide som nye, og hittil lite kjente, frontfigurer i fylkespolitikken.

Maktkampen vil for alvor spisse seg til i høstens nominasjonsprosess. Da stokkes kortene for nye fire år.