• Noen har beskrevet det som brunsvart gørr, sier havforsker.

Seniorforsker Terje van der Meeren ved Havforskningsinstituttets avdeling på Austevoll merket det først for om lag tre uker siden.

— Det ser ut som et litt løst brunlig materiale som legger seg på alle trådene i garnet og på rusene. Det er løst og slimete og noen har beskrevet det som brunsvart gørr, sier van der Meeren.

Midt i gytesesongen

I løpet av de siste ukene har stadig flere fiskere merket det samme og tatt kontakt med havforskerne.

Navicula 1.jpg
HAVFORSKNINGSINSTITUTTET
Navicula 2.jpg
HAVFORSKNINGSINSTITUTTET

— Akkurat nå er torsken i gyteområdene og det er mye garn i sjøen, så jeg vil tro det er mange som observerer dette fenomentet nå, sier van der Meeren.Det slimete fenomenet er rapportert fra Utne i Hardanger til Austevoll, Fjell og Sotra. Meldingene går på at tilgrisingen av garn er mye mer omfattende enn man har sett på lang tid.

Spesiell algetype

Det er ikke uvanlig med oppblomstring av alger i sjøen på denne tiden av året. Men årets type var annerledes enn vanlig. Derfor tok van der Meeren i forgårs en prøve med seg på laboratoriet.

— Det viser seg å være oppblomstring av en spesiell type kiselalge som hører til slekten Navicula. Jeg har sjekket i litteraturen og noen av disse produserer slim, forteller forskeren.

Denne algetypen er kjent for å danne algematter på sand og bunn. Ettersom den nå også har slått til på garnene, flyter den også fritt i vannet.

- Hvorfor tror dere at denne kiselalgen har bredt om seg i år?

— Det er nok tilfeldigheter. Den har fått gode forhold i løpet av vinter og tidlig vår som gjør at den har blomstret opp, gjerne før de andre artene.

Må spyle garnene

Van der Meeren sier det ikke er noe som tyder på at algen er farlig eller giftig.

— Men garnene blir skitne og du må skylle og spyle dem. Dersom du tar opp et slikt garn uten å rense det og lar det ligge, vil det begynne å lukte.

- Har det noen innvirkning på fisket?

— Det vet jeg faktisk ikke. Vanligvis setter vi garnene over natten. Om fisken lettere ser garnet om natten på grunn av algene, vet jeg ikke. Det kommer nok an på lysforholdene.