Fra og med i morgen får man kjøpt billetter til Bybanen på de splitter nye billettautomatene. Det er ikke mulig å få kjøpt billetter av bybanesjåføren.

Informasjonsrådgiver i Skyss, Ingrid Dreyer, er spent på hvordan publikum vil reagere på det nye billettsystemet.

— Vi kommer til å ta imot tilbakemeldingene vi får og se på løsninger som kan gjøre bilettkjøpet lettere for folk, sier Dreyer.

Automatene tar kontanter i form av mynter, bankkort og Skyss-kort.

Problemer med leverandør

- Er systemet helt klart til åpningen i morgen?

— Vi skulle gjerne vært helt klar, men vi har hatt utfordringer i planleggingen. Vi har hatt problemer med å få ting på plass av leverandøren, sier Dreyer.

Hun ser for seg at billettsystemet kommer til å justeres underveis.

Fra og med åpningsdagen og frem til 23. august vil det stå over 40 veiledere på Bybanens holdeplasser for å hjelpe folk med betalingsautomatene.

— Det er fint at folk nå får andre måter å betale på enn å gå til sjåføren. Dette er klart en flaskehals for trafikken. Nå kan folk i større grad betjene seg selv. Til høsten får vi en internettløsning, og da kan folk sitte hjemme og kjøpe billett, forteller Dreyer.

Robuste

I alt skal totalt 80 automater plasseres rundt om i Hordaland. 30 av disse er allerede plassert langs bybanetraseen. Automatene skal stå ute hele året og er designet til å tåle skikkelig vestlandsvær, ifølge Dreyer.

— Automatene er robuste og tåler sidelengs regn. De tåler å stå i minus 25 grader og tåler varme helt opp i 70 grader.

Lett eller tungvint? Si din mening!

GJENBRUK: Billetten du kjøper kan fylles på flere ganger. Foto: Sonja Ystaas.