Natt til i går kastet advokatene til oljehandelsselskapet Trafigura inn håndkleet.

Frem til da hadde de nektet storavisen Guardian og andre britiske medier å referere til Trafiguras interne analyse, Minton-rapporten.

De forsøkte også å hindre NRK både å omtale innholdet og publisere selve rapporten — uten å lykkes.

Rapporten ble laget av den vitenskapelige konsulenten John Minton etter at flere døde og tusenvis av mennesker ble syke i Elfenbeinskysten høsten 2006.

Kom til Sløvåg Problemene kom etter at 500 kubikkmeter bensinavfall fra lastebåten «Probo Koala» ble dumpet på søppelfyllinger, i grøfter og i bekker.

Den interne rapporten beskriver slik hva Trafiguras avfall var i stand til:

  • «Mulige konsekvenser er brannskader på hud, øyne og lunger, oppkast, diaré, besvimelser og død».
  • «Dette er klart sammenfallende med at det har vært et betydelig utslipp av hydrogensulfidgass. Dette vil føre til alt fra pustevansker til kvalme brakt av den ubehagelige lukten».
  • «Levering av slikt avfall på søppelfyllinger ville vært forbudt i en EU-stat».

Trafigura har hele tiden hevdet at det ikke har vært noe av den svært giftige gassen hydrogensulfid i avfallet. Obduksjonsrapporten etter tolv av de første dødsofrene, viste at alle hadde dødelige konsentrasjoner av gassen.

Under første verdenskrig ble den brukt som krigsgass.

Samme type avfall kom til Sløvåg kort tid etter giftdumpingen i Elfenbeinskysten.

Her er rapporten i sin helhet: Minton-rapporten — Trafiguras interne rapport.

Publisert utenriks Trafigura fremhever at rapporten var et utkast, og hevder at senere dokumentasjon viser at Minton-rapporten tok feil på de viktige punktene.

Rapporten havnet først på lekkasjenettstedet Wikileaks. Senere publiserte NRK, nederlandsk Greenpeace og den nederlandske avisen de Volkskrant rapporten.

Men i Storbritannia var det stilt.

Advokatene til Trafigura sørget for en rettsforføyning der Guardian ble nektet å omtale rapporten. De fikk heller ikke offentliggjøre at de ikke kunne skrive om den. Denne forføyningen ble også gjeldende for flere andre aviser, blant annet The Times.

Stillheten varte til i går. Da hadde Trafigura og deres advokater hatt et tungt press mot seg hele uken. Tirsdag brukte Guardian førstesiden til å skrive om et spørsmål i spørretimen i det britiske parlamentet.

De fortalte at de ikke kunne fortelle hva spørsmålet var eller hvem som stilte det. De kunne ikke engang skrive hvorfor de ikke kunne skrive noe.

- Uforståelig Spørsmålet handlet om Trafigura. Paradoksalt nok var temaet ytringsfrihet. Både politikere og mikrobloggere på den sosiale nettsiden Twitter ble rasende.

— Siden rapporten er spredt på mange nettsider, og på grunn av fullstendig feilaktig mediedekning i Storbritannia, ser ikke Trafigura lenger noen grunn til å holde på rettsforføyningen, skriver Trafiguras advokater i en pressemelding.

Mens britiske medier holdt stilt, publiserte NRK rapporten, tross advarsler fra Trafiguras norske advokater.

I NRK mener Jon Wessel-Aas at også britiske medier burde publisert rapporten når de selv ville. I Nokas-saken trosset NRK en norsk hemmelig forføyning, og viste informasjon påtalemyndigheten ikke ønsket. NRK fikk den europeiske menneskerettsdomstolens aksept.

— Dette er europeiske standarder for pressefrihet. I denne spesielle saken er det stor offentlig interesse om rapporten. Det er helt uforståelig at britiske medier har respektert forbudet, sier Wessel-Aas.

Les Trafiguras interne rapport på bt.no