Gjennom tirsdagen var det hektisk møtevirksomhet på rådhuset. Frp og Høyre prøvde å komme frem til et forslag som kunne få flertall i bystyret, uten at KrF truer med å trekke seg fra byrådssamaarbeidet.

Foreslår fredning

Det kan vise seg å bli lettere sagt enn gjort.

forslag.jpg
ANDERS HAGA

Etter det BT tidlig fikk forståelse for, var forslaget til løsning slik:

  • Ap fremmer et tilleggsforslag om at Bryggen skal være bil— og banefri.
  • Det vil sikre at Bryggen ikke blir reserveløsningen dersom Kjøttbasaren viser seg umulig å gjennomføre.

Ikke samarbeid

BT fikk bekreftet løsningen fra kilder i både H og Frp. Gruppeleder for KrF, Marita Moltu, sa de har fått forespeilet løsningen, uten å bli særlig imponert:

— Vi vet de har hatt møter i dag. Men vi forholder oss til den avtalen som vi har og forventer at de holder seg til den. Vi aksepterer ikke at de støtter et slikt punkt.

- Betyr det byrådskrise hvis de stemmer for et punkt seks om at Bryggen skal være bybanefri?

— Skjer det har de brutt avtalen med KrF. Det sier seg selv at det er svært alvorlig, sa Moltu.

Og kvelden ble alvorlig. Før debatten fikk BT opplyst fra kilder i H og Frp at et flertall i gruppene kommer til å gå inn for Aps tilleggsforslag.

Fra talerstolen sa Robert Monsen (H) det rett ut:

— Jeg og mange med meg stemme for at Bryggen skal bli bane- og bilfri.

KrF i vranglås

I Gamle rådhus gikk også Eiler Macody Lund (Frp) til angrep mot KrF, og sa de «har gått i vranglås fordi flertallet i bystyret ønsker å ha inn en merknad om at Bryggen skal være banefri».

— Det er merkelig, sa han, og legger til:

— Sist lørdag, på sin sommermønstring, gikk KrF rundt i byen og sa de skulle ta en omkamp om Bybanen i neste runde. Til det vil jeg si: Glem Bryggen. Den er forhåpentligvis etter dagens møte død når det gjelder bane- og biltrafikk.

Vil ha Bryggen

Konfrontert med Lunds uttalelser, sa gruppeleder Moltu følgende:

— De har vært så uryddig at han får stå for det selv. Jeg synes ikke det passer seg med slike uttalelser når vi skal ha et godt samarbeid.

Moltu sa hun ville bli overrasket dersom Frp stemmer for Ap sitt forslag.

— Det er et brudd med avtalen vi har. Hvis Kjøttbasaren-forslaget stopper opp, så vil vi ha Bryggen-muligheten åpen.

Foreslår tunnel

Robert Monsen i Høyre fremmet selv et forslag fra talerstolen om å legge Bybanen i tunnel fra Peter Motzfeldts gate ved Rådhuset.

— Jeg er kjent for å kalle en spade for en spade. Det skal man være forsiktig med i politikken, men av og til er det nødvendig, sa han, og la til:

— Det er klart flertall i Bergen, bystyret og i Høyre at Bybanen ikke skal over Bryggen. Da må vi sikre oss at det ikke blir omkamp om denne saken. Hvis Kjøttbasaren-tunnelen faller, må vi ha et alternativ.