— Jeg sitter i programkomiteen, hvor vi har som overordnet mål å utforme en politikk som fører partiet inn i regjeringskontorene. Vi har et langt bedre utgangspunkt enn SV hadde i 2005. Vi er samkjørt, og vi har ingen museumsvoktere, mener ordføreren i Os.

Selv om Søviknes stort sett holder seg til lokalpolitikken, trekker han stadig i rikspolitiske tråder. 39-åringen var i sin tid nestformann i Frp sammen med Siv Jensen, og de har stadig god kontakt. På landsmøtet kommende helg har han tenkt å gjøre seg sterkt gjeldende med det som ligger ham på hjertet.

Men noe rikspolitisk comeback kommer ikke på tale med det første, bedyrer Søviknes. Han har sagt nei til stortingsplass neste år - både av hensyn til ordførerpliktene og et krevende privatliv som småbarnsfar.

— Jeg orker kort sagt ikke tanken på å være pendler, sier Søviknes. Og skulle muligheten til å bli statsråd dukke opp, vil han være nesten like avvisende, tilføyer han med et finurlig smil.

Blir ingen blåkopi

— Tror du virkelig på regjeringsmakt i 2009?

— Absolutt, og det vil ikke stå på oss. Hvis det blir et flertall på borgerlig side, skal vi greie å lage de nødvendige kompromisser. Et regjeringsprogram vil på ingen måter bli en blåkopi av Frp-programmet. Det betyr ikke at vi skal selge partiets sjel av den grunn. Etter lokalvalgene i 2003 og 2007 ble viljen til kompromiss forankret sterkere enn noen gang i partiet. Det gjelder også på riksplan.

På krevende områder som forsvars- og utenrikspolitikken, men også i økonomisk politikk, er Frp innstilt på å fire. Søviknes forklarer viljen og evnen til kompromisspolitikk med det iherdige organisasjons- og skoleringsarbeidet som fremfor alt generalsekretær Geir Almåsvold Mo har æren for.

Større frykt enn uvilje

— Du kan ikke lukke øynene for at både KrF og Venstre sier blankt nei til å regjere sammen med dere?

— De er dogmatiske og har kjørt seg fast i ett spor. Jeg har ikke annen forklaring enn at det er ren og skjær frykt som ligger bak, ja, en sterk frykt for at vi skal vokse oss større dersom de sier ja til samarbeid. Frykten er trolig større enn uviljen.

Men vi har jo mye felles med KrF når det gjelder verdispørsmål, og med Venstre når det gjelder mer liberalisme og valgfrihet.

— Det plager nok KrF at dere forsøker å være et mer Israel-vennlig parti?

— Vår klare holdning skyldes nok at vi ikke går av veien for å ta klare og kontroversielle standpunkter, mens KrF har gjort det til en vane å skulle tekkes flest mulig. Er det ikke det som kalles å være «politisk korrekt»? spør han retorisk.

Syv år i unåde?

Det er syv år siden Terje Søviknes nær sagt falt i unåde i partiet, etter nattlige eskapader sammen med Frp-ungdom. Blir han snart tatt inn i varmen igjen?

— Jeg føler at det for lengst har skjedd. Men den episoden vil alltid være der som en del av min «bagasje». Det har vært noen vanskelige år, og jeg blir ikke så lett ferdig med det som den gang skjedde. Men den dagen da det første oppslaget om meg dreide seg bare om politikk, det var en god dag!

Har du tro på Frp i regjering? Diskuter saken her!