Det var en kvinne i London som oppdaget videoen og varslet skolen og politiet. Videoen ble lagt ut allerede torsdag kveld, og en ny versjon kom dagen etter. Gjennomføringen skal ikke ha vært humoristisk og innspillingen er lagt ut med et godt engelsk språk. John Lennons "Working class hero" skal blant annet ha blitt spilt på videoen. Budskapet på videoen skal ha vært at de "de skulle drepe alle bitcher"

— Teksten kunne tolkes som om noe alvorlig skulle skje, og datoen 19. november ble oppgitt. Det var dessuten linker til andre skole-massakrer, blant annet den i Finland, sier lensmann Odd Dale i Askøy.

Den rundt fire minutter lange videoen har all tekst på engelsk. På slutten dukker det opp et bilde av Erdal Ungdomsskole. Underveis har videoen musikk av ”Working class hero”, en sang som opprinnelig ble laget av John Lennon og som omhandler outsidere som blir plaget.

— Det var en alvorlig tekst i videoen. Den var ikke egnet til å more noen, slik andre videoer på på nettet gjerne er, forteller Dale.

Les også: - Vi føler oss trygge

Truslene slettet av YouTube

YouTube har i ettertid slettet videoen. Rektor ved Erdal ungdomsskole, Leiv Jan Nielsen, har derfor ikke sett truslene mot skolen.

— Men jeg er helt sikker på at den ikke er produsert her på skolen. Vi stenger for dagen klokken 15, og denne ble lagt ut om kvelden, sier Nielsen.

IP-adressen ble av Kripos sporet til Askøy kommune. Personen som er pågrepet har lovlig tilgang til kommunenes datanett, men politiet vil ikke opplyse alder på den pågrepne. Natt til mandag ble han siktet for trusler, før han ble pågrepet i morgentimene mandag.

Han er nå løslatt.

— Jeg håper det er en lite reflektert ungdom som ikke har sett konsekvensene av å bruke nettet på denne måten, sier rektor Leiv Jan Nielsen.

Holdt truslene skjult Søndag kveld var alle lærerne ved skolen innkalt til krisemøte om saken. Det ble da besluttet at ingen av elevene eller foreldrene skulle varsles på forhånd. Slik håpet politiet å ha overraskelsesmomentet på sin side, slik at de kunne pågripe den som sto bak. FAU-leder Alf Ove Fossdal var den eneste blant foreldrene som ble informert. Han ble kalt inn til møtet søndag kveld.

— Jeg holdt det også skjult for min datter, sier FAU-lederen.

BORGHILD BERGE
Borghild Berge (MMS)