— Da vi aksjonerte var det minst ti menn inne på klubben. Noen hadde seksuell aktivitet ved boblebadet, andre på bakrommene, forklarte politibetjent Are Sangolt i Bergen tingrett i går.

Politiet aksjonerte mot klubben Tropic Sauna i april i fjor. En 50 år gammel mann møtte i går i retten, tiltalt for å ha smittet en 27 år gammel brasilianer med HIV.

Var nakne

27-åringen skal ha blitt smittet gjennom sex med 50-åringen på homseklubben Tropic Sauna i Sandviken. Der møttes homofile menn for å ha sex, og for å kjøpe massasje og sex.

Retten fikk høre både tiltalte, fornærmede, og flere vitner forklare seg om hverdagen i lokalene.

  • Jeg gikk ofte innom for å prate med kjente. Det var ikke bare for å ha sex, forklarte ett av vitnene, som hadde gått i klubben siden 1986.

Mennene betalte 140 kroner for å komme inn i klubben. Etter at de var kommet inn i lokalene, kledde kundene av seg og vandret nakne rundt. Eventuelt med et lite håndkle rundt livet. Der inne dusjet de, tok badstu, badet eller bestilte massasje.

Betalte kundene 375 kroner, fikk de en halv times massasje. For 475 kroner fikk de en hel klokketime med massasje. Den fornærmede 27-åringen fra Brasil sto ofte for massasjen. Og det var ikke bare massasje som foregikk på benkene som sto bak forheng.

  • Om kundene bare fikk massasje og ikke sex, så ville de ikke betale, forklarte fornærmede i retten.

- Hev seg over meg

Selv fikk han 140 kroner for å massere i en hel time, 65 kroner for å gjøre det i en halv.

Fem eller seks ganger i løpet av et knapt år skal 27-åringen ha massert og hatt samleie med den tiltalte 50-åringen. 50-åringen mener det bare har skjedd to ganger. Og den første gangen skal 27-åringen ha vært veldig pågående.

  • Selv i et sånt miljø er det uvanlig at folk hiver seg på den måten. Jeg antok også at han hadde kondom, sa 50-åringen i retten.

Et annet vitne fortalte også om da han ble massert av 27-åringen. Ifølge vitnet var 27-åringen veldig pågående og interessert i sex.

  • Samtidig var det spennende. Og vettet forsvinner når man er i en slik situasjon, forklarte det homofile vitnet.

27-åringen ristet kraftig på hodet under forklaringen.

Det var kondomer tilgjengelig på klubben, uten at de bestandig ble brukt.

Den fornærmede 27-åringen forklarte at han og 50-åringen hadde hatt sex flere ganger og at det var tiltalte som ville det.

Sjikane

Det homofile vitnet som hadde gått på klubben siden 1986, raste mot både aktor Rudolf Christoffersen, smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen kommune og media.

Han mente uttalelser fra politi og Søbstad om «homsebordell» og «smitteinferno over Langfjella» var sjikanering av homofile.

  • Dette stemmer overhodet ikke med vår virkelighetsoppfatning av klubben, forklarte han.

Smittevernoverlege Øystein Søbstad vitnet også i retten i går.

  • Jeg føler meg ikke truffet av beskyldningene, sier han.

Og legger til at når en tredjedel av de som hivsmittes i dag er menn som har sex med menn, så er det grunn til å rope et varsku.

AKSJON: Bak denne døren var det et møtested for homofile menn. I april i fjor aksjonerte politiet mot klubben Tropic Sauna i Sandviken. ARKIVFOTO: Tor Høvik