— Vi har hatt flere kontroller, men har kun vært ute på enkelte veier i et begrenset tidsrom. Da er tallet altfor høyt, mener Terje Oksnes.

Mange aggressive

Han er sjef for UP i Haugaland og Sunnhordland, Hordaland og Sogn og Fjordane politidistrikter.

I tillegg til de 346 førerne som kjørte for fort, ble også andre tatt.

— Vi stanset 40 bilister som fikk reaksjon for aggressiv atferd i trafikken. Det kan være farlige forbikjøringer eller for kort avstand til bilen foran, samt bruk av håndholdt mobil under kjøring. Og fire bilførere brukte ikke bilbelte. Dermed er det totale tallet oppe i 390 bilførere som har fått reaksjon i løpet av påsken, sier Oksnes.

Hanket inn på rekke og rad

Han opplyser at gjennomsnittsboten ligger på ca 4.000 kroner. Dermed har kollegene skrevet ut bøter for rundt 1,6 millioner kroner.

— Det er penger folk kunne ha brukt på helt andre ting. Bare i går, på 2. påskedag, ble 129 bilførere stanset med for stor fart, 4 for mobilbruk og 1 for manglende bruk av bilbelte, legger han til.

Da sto UPs folk på riksveg 7 i Samnanger, E 134 i Åkrafjorden, E 39 i Sande i Sunnfjord og på samme vei i Byrkjelo i Nordfjord. De første patruljene var på plass ved 13-tiden, seks timer senere var de ferdig.

— Hvor mange mistet sertifikatet i løpet av påsken?

— 13 førerkort ble beslaglagt på grunn av høy fart, svarer Oksnes.

132 km/t i 80-sonen

UP-sjefen sier at det er to ting som han aldri helt blir klok på.

— For det første forundres jeg over at folk kjører for fort forbi fotobokser. Det er jo skilt som varsler om at de er der. Så skjønner jeg ikke at man kjører for fort i påsken, når det har vært omtalt på forhånd i mediene om at vi skal ha hyppige kontroller på veiene, men dette gjentar seg, dessverre.

Onsdag før skjærtorsdag sto en patrulje på E 39 i Romarheimsdalen. Der ble to førere målt til 132 og 127 km/t i 80-sonen.

— Det er vel de høyeste hastighetene vi har målt i påsken. Denne dagen beslagla vi hele seks førerkort under kontrollen i Romarheimsdalen. Totalt registrerte vi 121 fartsovertredelser denne dagen og beslagla ti førerkort totalt, sier Oksnes.

Han er glad for at vi har unngått de alvorligste ulykkene på Vestlandet. Ingen mennesker har mistet livet i vårt distrikt.

— Men ofte er det tilfeldigheter som avgjør. Andre steder i landet har liv gått tapt på veiene. Det er ingen tvil om at svært mange bilister kjører for fort, og dermed er en fare for seg selv og andre, i vårt distrikt. Det viser kontrollene våre.

PÅSKEKLAR: - Hold fartsgrensen og god avstand, sa UP-sjef Terje Oksnes før påske.
EIRIK BREKKE (ARKIV)