1. mai, arbeidernes dag, er som vanlig blitt markert i by og bygd.

I Bergen var leder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, årets hovedtaler.

Hun pekte på paradoksene ved den blå regjeringens frihetspolitikk.

— For denne regjeringen er det en frihetsrevolusjon å ha søndagsåpne butikker. Det er det ikke for de som skal jobbe i butikkene, sa hun i talen sin.

5000 på Torgallmenningen

Oppmøtet i solskinnet var godt, og da toget forlot Torgallmenningen innrømmet LOs funksjonærer at det var såpass mange at det var krevende å få toget avgårde i organiserte former.

Ifølge LO, var det 5000 mennesker som hadde kommet til Torgallmenningen for å høre på talene, mens omlag 3000 gikk med i toget.

— Dette er blant de bedre arrangementene de siste årene, sier Mads W. Kleven, leder i LO Bergen og omegn.

Mange lærere i toget

Kleven var svært fornøyd med dagen så langt da BT snakket med ham i 17-tiden. Neste punkt på programmet for den nyvalgte LO-lederen var da "rød pub" i Nøsteboden.

Av årets paroler, var det spesielt lærerne og de ansatte i posten som hadde mobilisert mer enn vanlig. I går ble det brudd i forhandlingene mellom KS og Unio (hvor Utdanningsforbundet er medlemmer), og det var en tydelig kampvillig gjeng med lærere som hadde møtt opp i toget.

Utdanningsforbundet anslo selv at det var mer enn 200 lærere som hadde møtt opp.

Motstand mot postdirektiv

De postansatte, organisert i Postkom, hadde stilt mannsterke opp for å markere motstand for den varslede innføringen av EUs postdirektiv.

Hovedparole i toget var «Nei til løsarbeidersamfunnet! Kun faste ansettelser gir et anstendig arbeidsliv». Dermed fortsetter LO kampen for at en større andel av arbeidsstyrken skal være fast ansatt, med de rettigheter det innebærer.

Lokal midtøsten-konflikt

Mest dramatikk var det imidlertid rundt parolene om boikott av Israel.

En liten gjeng hadde møtt opp med israelske flagg for å markere sin støtte til landet, og ble møtt med sinte tilrop og knuffing fra noen av de andre oppmøtte.

Noen av flaggene ble også tegnet på og flerret opp.

Da toget forlot torgallmenningen, ble den lille gjengen med Israel-venner stående igjen på Torgallmenningen.

BTs fotograf Odd Nerbø tok turen ut i Bergens-gatene. Øverst i artikkelen kan du bla i hans bilder.