De fire siste årene er det registret 3619 voldssaker hos politiet i Bergen sentrum. Over halvpartene av episodene har funnet sted i området mellom Engen, Torgallmenningen, Torget og Bryggen.

Analysesjef Morten Ørn i Hordaland politidistrikt mener likevel det er trygt å ferdes i Bergen sentrum på kveldstid og i helgene.

— Så lenge du ikke er overstadig beruset, unngår å søke øyekontakt med utagerende personer, og du tåler en nedsettende kommentar eller to fra overstadig berusede personer, så er det svært liten risiko forbundet med å delta i utelivet i Bergen sentrum, sier han.

- Gjør som hundene

Den typiske voldsepisoden oppstår gjerne når to unge menn støter på hverandre ute på byen.

— Gatevoldsproblematikken i Bergen er først og fremst et problem for en liten gruppe unge menn som er hypersensitive mot det de oppfatter som fornærmelser. På toppen av dette er de gjerne beruset og i dårlig humør. Det vet vi er en dårlig kombinasjon.

- Hva bør man gjøre hvis man møter en som vil slåss?

— Da bør man gjøre som hundene, nemlig innta en veldig defensiv holdning. Første bud er å forsøke å motvirke at det i det hele tatt blir noen fysisk konfrontasjon. Kom deg unna så fort som mulig, og unngå blikkontakt. Hvis du møter på en som er i det rette humøret, kan et langt blikk bli oppfattet som en invitasjon til bråk. En som er ute etter å slåss går ofte etter de letteste ofrene. Disse er gjerne dem som er mest beruset.

- Sjelden blind vold

Ørn sier blind vold i Bergen er veldig sjelden, men at det får mye medieoppmerksomhet når det skjer. Dermed kan problemet virke større enn det egentlig er.

— Enkelte kan nok oppleve å ha blitt utsatt for ren blind vold, men når vi går inn og ser på den enkelte sak, så er det nesten uten unntak noe som har skjedd i forkant som kan forklare hvorfor situasjonen har oppstått.

Antall voldssaker øker kraftig i helgene. Det tar seg opp fra klokken 23, og når toppen rundt klokken 02 (se graf til høyre).Analysesjefen sier det er mest vold der det er stor trengsel og mye folk. I Bergen sentrum trekker han spesielt frem nedre del av Torggaten og området rundt Zachen. Også veien over Torget er veldig utsatt.

— Slik har det vært i mange år. Alle disse stedene er trange områder hvor det ferdes veldig mye folk.

Hva synes du om rådene? Si din mening her.

vold380smal.jpg
Skjermbilde.JPG
BJØRN ERIK LARSEN