«Kampf um Norwegen» er en tysk propagandadokumentar, regissert av Martin Rikli i 1940, og rettet mot det tyske kinopublikummet. Filmen forteller om «de heltemodige tyske soldatene» sitt overraskelsesangrep på Norge, og hvordan de kjempet seg nordover fra Kristiansand via Oslo, Bergen og Trondheim.

Slik tok de Kristiansand og Bergen

Funnet av bergenser

Filmen har vært forsvunnet siden krigen, men ble funnet igjen av Jostein Saakvitne ved Høgskolen i Bergen i fjor.

Han kom kom over filmen på en nettauksjon: fem ruller med 35 millimeter nitratfilm. Bergens Tidende snakket med Saakvitne i anledning at filmen ble satt opp på Cinemateket USF. Så vidt han vet, er dette den eneste originale kopien som finnes av filmen.

— Min teori er at det er noen som har funnet filmen på et loft, og ikke ant verdien av det de hadde, sier Saakvitne, som kjøpte filmen for 800 euro (rundt 7000 kroner).

Se: Bomber i Oslo

Ikke god nok propaganda - En av grunnene til at filmen aldri ble vist, kan være at Goebbels mente den ikke var god nok som propaganda, mener Saakvitne, som henvise til filmens saklige tone.

— For det er ingen tvil om at det var en påkostet film, med god regissør, originalmusikk og mye animasjon, sier han.

«Kampf um Norwegen» inneholder scener som aldri er sett før, blant annet av døde og sårede som fraktes i land etter angrepet på Blücher.

DEN TYSKE FILMEN «Kampf um Norwegen" er selvfølgelig en propagandafilm, men den fremstiller ikke nordmenn i et ugunstig lys.Det er britene som er fienden, forteller professor Stein Uglevik Larsen ved UiB.
BLE IKKE VIST: Filmen om Norge-okkupasjonen var visstnok for tam til å brukes som propaganda.