Noen velger gran. Andre velger furu. Noen henger glitteret horisontalt. Andre vertikalt. Men hvordan får du juletreet til å stå hele julen uten å drysse? Leder i Åsane Hagelag , Bjørg Sookermany, har tips.

Å klare å beholde et juletre gjennom hele julen, uten at halve stasen drysser til gulvet, er en kunst som ifølge leder i Åsane Hagelag, Bjørg Sookermany, starter allerede ved innkjøpet. Hvor du handler, har nemlig mye å si.

– Jeg velger meg alltid et tre fra en lokal juletrehandler, som har lokale trær. Når trærne ikke har reist langt, har det som regel ikke vært nødvendig å hogge det lang tid i forveien. Handler du lokale trær, får du som regel nyhoggede trær, og det er viktig for holdbarheten, forteller hun.

– Hva gjør du når treet er handlet?

– Når man har fått treet hjem, er det lurt å ta av pakningen eller nettingen rundt, og la det stå i en litt kald bod eller lignende. Da får treet tid til å finne tilbake til sin normale form igjen. La treet stå kjølig en stund, råder hun.

Vann er viktig

Det er mange som kommer hjem med sitt nyinnkjøpte juletre, og setter det rett inn i huset, og dette er den mest vanlige feilen folk gjør, og definitivt den verste, ifølge Sookermany.

– Temperaturen er det som påvirker treet aller mest. Når treet skal innendørs, kan det være lurt å først ta det inn i en yttergang, og lufte skikkelig, så det holder seg forholdsvis kaldt. Tar man treet rett inn i peisestuen, kan man være sikker på at det raskt begynner å drysse, forteller hun.

– Men det skal jo inn i stuen. Hvordan tilpasser man treet denne varmen?

– Det kan være lurt å lufte ut skikkelig akkurat når man setter inn treet. Får man stuen skikkelig kald, kan man gradvis varme den opp igjen. Da får treet også gradvis vent seg til varmen, og tåler den bedre, forteller hun.

– Er det andre ting som er viktig når treet skal inn i stuen?

– Det er smart å sage av en tynn skive på bunnen av treet før man setter det i foten. Da trekker det lettere opp vann, og vann er viktig. Pass også på å ikke plassere treet rett ved siden av en ovn. Det er ikke bra, forteller hun.

Resten av tipsene kan du lese i dagens Åsane Tidende.

Andreas Isaksen