• Tidligere kjente vi lukten av gress, nå kjenner vi bare lukten av røyk.

I løpet av sommersesongen er rundt 250.000 cruiseturister innom vesle Flåm ved Sognefjorden.

Det er ikke alle de 300 fastboende like fornøyd med. På rundballer i bygden blir cruiseturistene nå møtt med følgende beskjed: «No cruise ships».

Årevis med frustrasjon

— Dette er en slags reaksjon på årevis med frustrasjon. Vi har prøvd i flere år å komme i dialog med kommunen og havnevesenet uten å få respons, sier bonde Anders Fretheim, som er mannen bak rundballestuntet.

Han mener grunnlaget for turismen er glemt, og at det nå er det kun rekorder på antall besøkende og skip som gjelder.

— Vi har ingen debatt om det er noen tålegrense for hvor mange turister bygda vår tåler. Vi er jo glade i bygda vår, men vi bor på landet og vil puste i frisk luft. Når det kommer så mange skip som står og pumper ut røyk i timevis, så blir luftkvaliteten så dårlig at det er helt forferdelig. Tidligere kjente vi lukten av gress, nå kjenner vi bare lukten av røyk, sier Fretheim, som er frustrert over situasjonen.

- Still krav til turismen

Bonden forteller at flere folk i bygden har reagert på rundballene både positivt og negativt. Likevel tar han ikke kritikken personlig.

— Jeg vil gjerne ha en debatt, og den må lokalpolitikerne ta. Hva ønsker vi? Skal det være helt fritt, eller skal det være en tålegrense? Man må ta hensyn til at det også bor fastboende her i tillegg. Jeg ønsker at fremtidige generasjoner skal kunne gå til elven og fiske, men dette er et ran av framtidige generasjoners naturopplevelser, sier Fretheim.

Han er ikke imot turisme generelt, men mener det må stilles klare krav til cruiseturismen i framtida.

— Cruiseturismen er tilpasningsdyktig. Fjordene våre er unike og jeg føler at vi som bor her må få opp øynene for det. Hvorfor gi bort noe av det flotteste som er av norsk natur? Vi er ikke grinebitere som er imot alt, men vi ønsker en debatt og at flere skal være med å bestemme hvordan vi skal ha det. Og vi forventer å bli hørt i den debatten. Flåm er en liten plass, og infrastrukturen er ikke bygd ut i samsvar med turismen. Toalettkapasiteten er for eksempel alt for lav, sier Fretheim.

- Alle er velkomne

Havnesjef ved Aurland Hamn, John Erik Johnsen, ønsker ikke å kommentere saken. Han henviser i stedet til ordfører i Aurland, Noralv Distad.

— Min kommentar er at alle er velkomne til Aurland, sier ordføreren til BT.

Han mener debatten rundt turistnæringen i kommunen blir gjort på en grundig måte. Likevel vil han ikke gripe inn og stoppe stuntet til Fretheim.

— Nei, vi kommer ikke til å gjøre noe med rundballene, så det blir opp til han som har lagt de ut hva han vil gjøre med dem. Men jeg mener det ikke er rett å rette kritikken mot turistene som kommer hit, og som er en uskyldig tredjepart, sier ordføreren, som legger til at planene for cruisevirksomhet i fremtiden blir lagt frem til behandling i kommunestyret på et senere tidspunkt.

— Det som er viktig er at vi er en stor turistkommune, og vi har et næringsliv som er avhengig av mange besøkande. Når folk velger å gjøre det, så skal vi legge til rette for at alle skal ha det så bra som mulig her, påpeker Distad.

Ulovlige fortøyningsbøyer

De siste ukene har det vært flere konfrontasjoner mellom lokalbefolkning og havnevesen.

— Det har brygget lenge, men noen hendelser har fått begeret til å flyte over. Det er plassert to store ankringsbøyer inne i fjorden, uten noen form for søknad. Og her om dagen ankret det opp et skip rett i elveosen, klin inntil et friluftsområde med badestrand. Da må det være lov å si fra. Protestene har nokså stor oppslutning i bygden, sier John Håland.

Han er med i elveeierlaget, og er grunneier ved neset der det aktuelle skipet ankret opp. I tillegg er han aktiv i Miljøpartiet De Grønne.

Ordfører Distad bekrefter overfor BT at bøyene ble satt opp uten å søke til kommunen. Dette til tross for at havnevesenet er et kommunalt foretak.

— Jeg kan bekrefte at det har kommet inn klage på at det ikke var søkt om fortøyningsbøyene. Dette har kommunen sjekket opp i, og vi har kommet frem til at det er søknadspliktig. Vi vil nå behandle saken.

- Burde ikke et kommunalt foretak vite hva det må søkes kommunen om?

— Jo, og her står kommunen så klart på lik fot som alle andre, så det er klart at dette burde det vært søkt om på forhånd.

710 meter skip

Også Håland mener det må stilles større krav til cruiseturismen. Han er bekymret over utviklingen han nå ser.

— Jeg er jo fantastisk stolt av denne vakre bygden, naturen, elven og fjellet, det er derfor jeg har valgt å bli boende her. Men slik utviklingen er nå, er jeg bekymret. Her om dagen lå det tre skip på til sammen 710 meter i fjorden. Jeg skulle ønske noen kunne si at greit, vi skal ha for eksempel ett skip per dag, eller fem per uke. Det må være mulig å stille miljøkrav til skipene. Men til syvende og sist må en også ta diskusjonen om landstrøm. Vi er en av Norges største kraftkommuner, og vi klarer faktisk ikke å få på plass landstrøm til disse skipene. Det er ganske utrolig, sier Håland.

Han mener de norske cruisehavnene bør slå seg sammen om å stille krav.

— Hvis cruiseindustrien får krav om at i Norge må man ha landstrøm, så tilpasser de seg fort. De vil ikke slutte å komme, for Norge er så fantastisk flott, sier Håland.

Hva synes du om protesten mot cruiseskipene? Si din mening i kommentarfeltet!

CRUISESHIT: Slik ønskes cruiseturistene velkommen til Flåm.
Anders Fretheim
FLERSPRÅKLIG: Protesten mot cruiseturismen foregår på flere språk. Her er det skrevet «ingen store skip» på italiensk.
Anders Fretheim
FRUSTRASJON: Anders Fretheim ønsker større debatt rundt hvor cruiseturismen i Flåm skal gå videre.
Anders Fretheim